Philips instaluje pierwszy w Polsce innowacyjny system PET/CT TruFlight Select

grudzień 23, 2013

W Pracowni PET-CT Zachodniopomorskiego Centrum Medycznym mieszczącej się
w Specjalistycznym Szpitalu im. prof. A. Sokołowskiego w Szczecinie zainstalowano innowacyjny system hybrydowy PET/CT firmy Philips TruFlight Select. Posiada on blisko 30 proc. lepszą rozdzielczość kontrastową w porównaniu z systemami standardowymi, a dzięki zastosowaniu otwartej gantry zmniejsza poczucie dyskomfortu pacjentów cierpiących na klaustrofobię. Jest to pierwsze urządzenie tego typu zainstalowane w Polsce i jednocześnie pierwszy PET/CT udostępniony pacjentom w województwie zachodniopomorskim.

System hybrydowy PET/CT TruFlight Select jest wyposażony w najbardziej zaawansowaną z dostępnych na rynku technologię Time-of-Flight (TOF).  Dzięki niej obrazy PET posiadają o prawie 30 proc. lepszą rozdzielczość kontrastową w porównaniu z systemami standardowymi bez utraty precyzji obliczeń ilościowych. Umożliwia to uzyskanie lepszej jakości obrazów i precyzyjniejszej diagnozy pacjenta. Ponadto system pozwala na wykonywanie badań w krótszym czasie oraz na zmniejszenie dawki izotopów podawanych pacjentowi. System posiada także precyzyjne i szybkie aplikacje kliniczne służące do opracowywania badań.

Technologia Time-of-Flight (TOF)

Uzyskane obrazy pomagają lekarzom lepiej wykrywać i lokalizować zmiany w celu poprawy pewności diagnostycznej. Zgodnie z literaturą kliniczną badania PET wykonywane systemami w technologii TOF mogą się przyczynić do poprawy wykrywalności zmian ogniskowych m.in. w płucach i wątrobie, a dzięki temu można lepiej diagnozować pacjenta.

OpenView - otwarte gantry

Innowacyjny system PET/CT TruFlight Select sprawia, że badanie jest bardziej komfortowe dla pacjenta. Ponieważ badanie przy użyciu PET/CT wymaga umieszczenia pacjenta wewnątrz gantry urządzenia (czyli w środku aparatu) wielu pacjentów odczuwa dyskomfort związany z przebywaniem w zamkniętej przestrzeni. Firma Philips, chcąc ograniczyć stres związany z badaniem i klaustrofobią, rozdzieliła moduły PET i CT, tworząc system otwarty OpenView. Rozwiązanie sprawia, że pacjent czuje się lepiej i bezpieczniej, ale także umożliwia łatwy dostęp personelu do pacjenta przed i w trakcie badania.

W roku 2013 firma Philips uzyskała najwyższe nagrody przyznawane przez KLAS w pięciu kategoriach sprzętu do diagnostyki obrazowej, w tym tytuł lidera medycznego sprzętu do diagnostyki obrazowej (Overall Performance Leader in Imaging Equipment).

Urszula Karniewicz
Menedżer komunikacji korporacyjnej
Philips Polska Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 195B, 02-222 Warszawa
E-mail: urszula.karniewicz@philips.com

O spółce Royal Philips:

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) jest zdywersyfikowaną firmą, skupioną na ochronie zdrowia i poprawie jakości ludzkiego życia dzięki wprowadzaniu znaczących innowacji w obszarze ochrony zdrowia, kształtowania stylu życia oraz oświetlenia. Firma posiada swoją główną siedzibę w Holandii. W 2012 roku wartość sprzedaży produktów marki Philips wyniosła 24,8 mld euro. Firma zatrudnia około 115 tys. pracowników w działach sprzedaży i usług w ponad 100 krajach. Philips jest liderem na rynku opieki kardiologicznej, intensywnej terapii i domowej opieki nad chorymi, energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych zastosowań oświetlenia, a także w produkcji golarek, elektroniki użytkowej oraz produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Dodatkowe informacje na stronach www.philips.com/newscenter.