As Biznesu za ratownictwo przedmedyczne

listopad 29, 2013

Philips Lighting Poland z Piły zwyciężył w konkursie As Odpowiedzialnego Biznesu na najciekawsze działania społecznie odpowiedzialne realizowane przez wielkopolskie firmy w kategorii duże przedsiębiorstwa. Firma uzyskała nagrodę za wdrażany od 2007 roku projekt ratownictwa przedmedycznego. Uroczyste wręczenie statuetek i pamiątkowych dyplomów odbyło się 27 listopada w Poznaniu. W imieniu firmy nagrodę odebrał Marek Huzarewicz.

Kapitułę główną plebiscytu tworzyli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Urzędu Miasta Poznania, Instytutu Edukacji Europejskiej, Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz organizatorów – Związku Pracodawców WIPH, Wielkopolskiej Izby Przemysłowo-Handlowej oraz Centrum PISOP. I to właśnie ta kapituła zdecydowała, że zwycięzcą Plebiscytu „As Odpowiedzialnego Biznesu” w kategorii „Duże Przedsiębiorstwo” został Philips Lighting Poland S.A. z Piły. Firmę doceniono za inicjatywę „Ratownictwo przedmedyczne”, która polegała na opracowaniu i wdrożeniu kompleksowego systemu ratownictwa i zarządzania bezpieczeństwem pracy, obejmującego instrukcje ratownicze, audyty bezpieczeństwa, utworzenie drużyn ratowniczych, wydzielenie i wyposażenie pokoi ratowniczych, ujednolicenie wyglądu apteczek, sprzętu i pomieszczeń ratowniczych, system szkolenia i komunikacji wewnętrznej, skutkującego obniżeniem liczby wypadków.

Ratownictwo przedmedyczne zostało powołane w 2007 roku po to, aby propagować i uczyć prawidłowego udzielania pierwszej pomocy przez pracowników Philips Lighting Poland w Pile. Impulsem do działania był udział w ogólnopolskich zawodach zakładowych drużyn ratowniczych. To on sprawił, że zarząd firmy postanowił stworzyć system ratownictwa Program funkcjonuje nie tylko w Pile, ale także w innych fabrykach Philipsa w Polsce – Pabianicach, Kętrzynie czy Bielsku.

Więcej informacji udziela:

Magdalena Tarnowska
Starszy specjalista ds. public relations
Philips Lighting Poland
ul. Kossaka 150, 64-920 Piła
E-mail: magdalena.tarnowska@philips.com

O spółce Royal Philips:

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) jest zdywersyfikowaną firmą, skupioną na ochronie zdrowia i poprawie jakości ludzkiego życia dzięki wprowadzaniu znaczących innowacji w obszarze ochrony zdrowia, kształtowania stylu życia oraz oświetlenia. Firma posiada swoją główną siedzibę w Holandii. W 2012 roku wartość sprzedaży produktów marki Philips wyniosła 24,8 mld euro. Firma zatrudnia około 115 tys. pracowników w działach sprzedaży i usług w ponad 100 krajach. Philips jest liderem na rynku opieki kardiologicznej, intensywnej terapii i domowej opieki nad chorymi, energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych zastosowań oświetlenia, a także w produkcji golarek, elektroniki użytkowej oraz produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Dodatkowe informacje na stronach www.philips.com/newscenter.