Ekologiczne odkurzanie

maj 20, 2014

Unijne rozporządzenie nr. 665 – 2013 wprowadza zmiany zarówno w zakresie samego produktu, którego moc silnika nie będzie mogła przekroczyć 1600 W, jak i nakłada obowiązek jego etykietowania. Każdy odkurzacz będzie miał przypisaną klasę efektywności energetycznej w skali od A do G. Klasa energetyczna to wypadkowa poboru (zużycia) energii energetycznej oraz wskaźnika zbierania kurzu. Można zatem powiedzieć, że najważniejsze kryterium wyboru odkurzacza - moc silnika, zostanie zastąpione wskaźnikiem zużycia energii. Natomiast dotychczasowe kryterium określające efektywność odkurzacza, czyli moc ssania, zostanie zastąpione przez wskaźnik zbierania kurzu (z ang. DPU czyli dust pick-up).  Będzie to standardowy miernik mierzący zdolność odkurzacza do zbierania kurzu w ściśle określonych warunkach testowych. Na przykład, jeśli po rozprowadzeniu 100g kurzu na podłodze 75g zostało sprzątniętych przez odkurzacz w czasie pracy nasadką (5 podwójnych posunięć – w przód i w tył), wskaźnik zbierania kurzu wynosi 75%. Zgodnie nowym z rozporządzeniem UE wskaźnik zbierania kurzu w odkurzaczach będzie wynosił min. 70% na dywanach i 95% na twardych podłogach.

Firma Philips od lat specjalizuje się w tworzeniu nowych technologii, wprowadzając na rynek innowacyjne produkty. Także teraz, zgodnie z regulacją UE, Philips stworzył nową linię odkurzaczy eco, które przy niższym zużyciu energii zapewnią najwyższą efektywność sprzątania.

Doskonałym przykładem innowacyjności marki Philips jest nowy odkurzacz workowy PerformerPro FC9197/91 o klasie energetycznej A. Jego silnik o wyższej wydajności, wymaga mniejszej mocy, by wygenerować odpowiedni przepływ powietrza pod ciśnieniem. Testy wewnętrzne przeprowadzone w styczniu 2014 pokazały, że PerformerPro Eco usuwa tyle samo kurzu co odkurzacz 2000 W*, przy mniejszym zużyciu energii.

Oznacza to tyle, że eco odkurzacz jest w stanie sprostać oczekiwaniom nawet bardzo wymagających użytkowników. Dodatkowo w technologii AirFlow Max, perforowana komora na worek o pojemności 5l pozwala na jeszcze lepszy przepływ powietrza, dzięki czemu moc ssania pozostaje niezmienna bez względu na zapełnienie worka. Także nasadka TriActiveMax została zaprojektowana tak, by zbierać więcej kurzu przy niższym zużyciu energii.

Zgodny z unijnym rozporządzeniem  jest także bezworkowy PowerPro Active FC8645/91 o klasie energetycznej B. Zastosowana w nim technologia PowerCyclone zapewnia niezmiennie silny przepływ powietrza, dzięki czemu moc ssania pozostaje zawsze na wysokim poziomie. PowerPro Active został również wyposażony w silnik o większej wydajności oraz nasadkę TriActive. Te wszystkie elementy sprawiają, że odkurzacz gwarantuje najwyższą jakość sprzątania, porównywalną do odkurzacza o mocy silnika 2000 W**. PowerPro Active jest świetną alternatywą dla chcących pozbyć się uciążliwej konieczności wymiany worków.

Odkurzacze eco będą dostępne w sprzedaży od maja 2014, a rekomendowane ceny wynosić będą:

FC9197/91 - 909 PLN

FC8645/91 - 679 PLN

*W porównaniu do FC9186
** W porównaniu do FC8632

Spółka Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 115 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2013 r. wartość 23,3 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie www.philips.com/newscenter.