Światło w historii. Iluminacja LED zamku Królewskiego

czerwiec 4, 2014

Zamek Królewski, to barokowo-klasycystyczna wizytówka Warszawy i jedno z najbardziej znanych miejsc w stolicy, które znajduje się przy Placu Zamkowym na Starym Mieście.

Pierwotnie była to rezydencja książąt mazowieckich, a od XVI wieku siedziba władz I Rzeczypospolitej: króla i Sejmu. Od XIX wieku historia Zamku była niezwykle burzliwa, po upadku powstania listopadowego był wykorzystany m.in. na potrzeby administracji rosyjskiej, potem w czasie I wojny światowej była to rezydencja niemieckiego generalnego gubernatora, w latach 1920-1922 mieściła się tam siedziba Naczelnika Państwa, a w latach 1926-1939 była to rezydencja Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Zamek został spalony i ograbiony przez Niemców w 1939 i był niemal doszczętnie zniszczony pod koniec wojny w 1944 r. Wiele lat zabrała jego odbudowa. Obecnie Zamek Królewski jest wpisany do Państwowego Rejestru Muzeów, jako pomnik historii oraz kultury narodowej. Dyrekcja Zamku podjęła decyzję o zmianie oświetlenia fasady budynku, która do tej pory była tylko częściowo oświetlona przez oprawy wyładowcze, które dawało tzw. światło zalewowe.

Wymogiem stawianym przez konserwatora zabytków był m.in. warunek, aby kolor fasady był możliwie wiernie zachowany (wysoki wskaźnik Ra). Ponadto ważne było, aby oprawy były jak najmniej widoczne i nie ingerowały w architekturę obiektu.

Przy tworzeniu koncepcji oświetlenia fasady Zamku Królewskiego, kierowano się wysoką estetyką, wzorując się na uznanych iluminacjach światowej klasy dla tego typu budynków. Założono uzyskanie najlepszych możliwych parametrów światła, biorąc pod uwagę energooszczędne rozwiązania, które gwarantowały wysoką, jakość i trwałość użytego sprzętu. Mając na uwadze fakt, że oprawy firmy Philips miały być jak najmniej widoczne, wybrano najnowsze rozwiązania LED eW Graze, które połączono z nowoczesnym systemem sterowania DynaLite.

Powyższe rozwiązanie umożliwiło realizację założeń przyjętych do projektu, a ponadto estetyczne oprawy doziemne, z wysokim stopniem szczelności, nie ingerowały w ruch pojazdów i pieszych. W projekcie zastosowano jedne z najdłużej świecących źródeł LED dostępnych na rynku, których średnia trwałość wynosi od 12.000 do 50.000 godzin, co pozwala na ich użytkowanie aż do 10 lat. Dodatkowym atutem jest niski pobór mocy, co w połączeniu z system sterowania DynaLite, daje najlepsze z możliwych parametry światła, gwarantujące optymalny rozkład iluminacji i właściwe zbalansowanie kontrastu. Podkreślono reprezentacyjny charakter obiektu i stworzono architektoniczną głębię budynku za pomocą światła. Zastosowanie punktowego oświetlenia umożliwiło podkreślenie architektonicznych elementów Zamku.

Systemy oświetleniowe LED firmy Philips nadały nowy charakter temu zabytkowi wysokiej klasy, a energooszczędne rozwiązania zredukowały zużycie energii nawet o 70 %. Wschodnia część Zamku Królewskiego, widoczna od strony Wisły, zyskała nową iluminację na światowym poziomie.

Obiekt wygląda imponująco również po zmroku, ciesząc swym widokiem zarówno mieszkańców, jak i odwiedzających stolicę. Umiejętnie połączono nowoczesne rozwiązania iluminacyjne, zachowując unikalny charakter obiektu. Zamek Królewski, będący wizytówką Warszawy, zyskał nowy atrakcyjny wizerunek.

Urszula Karniewicz
Menedżer komunikacji korporacyjnej
Philips Polska Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 195B, 02-222 Warszawa
E-mail: urszula.karniewicz@philips.com

Spółka Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 112 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2013 r. wartość 23,3 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie www.philips.com/newscenter.