Wywiad z dr Moniką Bujanowską, lekarzem medycyny estetycznej nt. mikrodermabrazji

październik 16, 2014

- Pani Doktor, czym w zasadzie jest zabieg mikrodermabrazji?
Monika Bujanowska (MB): - Mikrodermabrazja to peeling, w którym złuszczania naskórka dokonuje się za pomocą specjalnej głowicy, w której materiał ścierny stanowią kryształki diamentu lub korundu (tlenek glinu).
A na czym polega jego działanie?
MB: - Mikrodermabrazja działa wykorzystując dwie siły: tarcia i podciśnienia. Dokonane przez nią złuszczenie naskórka poprawia strukturę i koloryt skóry, zmniejsza pory i usuwa zaskórniki, zmniejsza łojotok, usuwa przebarwienia, wygładza zmarszczki, uelastycznia, odświeża i odmładza. Mikrodermabrazja zwiększa też penetrację użytych następnie kremów lub masek.
- Czy oznacza to, że mikrodermabrazja najlepiej sprawdza się na cerze trądzikowej?
MB: - Zabieg mikrodermabrazji najlepsze efekty przynosi w przypadku cer trądzikowych, łojotokowych, z nadmiernym rogowaceniem lub przebarwieniami posłonecznymi.

- Czy jednak mikrodermabrazja może być wykonana przez każdego? Czy po zabiegu mikrodermabrazji mogą pojawić się efekty uboczne?
MB: - Zabieg może mieć wykonana każda osoba bez obecnych przeciwwskazań. Może on być także wykonywany przez cały rok. Co do skutków ubocznych - może wystąpić przemijające zaczerwienienie lub podrażnienie skóry. Stąd szczególnie ważna jest też jej pielęgnacja po zabiegu - przede wszystkim odpowiednie nawilżanie i ochrona przeciwsłoneczna.
- Czy uważa Pani, że domowa mikrodermabrazja z urządzeniem VisaCare jest bezpieczna?
MB:  - W przypadku użycia urządzenia VisaCare zgodnie z instrukcją z pewnością jest to zabieg bezpieczny.

O Philips VisaCare

• Innowacyjna, bezpieczna i łatwa w użyciu technologia z gabinetów kosmetycznych - teraz umożliwia samodzielne wykonywanie skutecznych zabiegów mikrodermabrazji w warunkach domowych.
  • Wykorzystuje unikalną technologię DualAction – system liftingujący AirLift i peelingujący skórę, który pomaga zwiększyć jędrność skóry. Wygładza skórę i poprawia jej strukturę, dzięki czemu skóra staje się zauważalnie bardziej promienna i młodsza.
  • Delikatnie, a zarazem skutecznie masuje skórę, poprawiając jej ukrwienie, a jednocześnie usuwa obumarły naskórek, pobudzając proces naturalnej regeneracji komórek skóry i sprawiając, że wygląda ona młodziej.
  • Optymalna skuteczność dzięki zaangażowaniu potencjalnych użytkowniczek na etapie opracowania i testowania urządzenia.
  • Możliwość wyboru jednej z dwóch wymiennych końcówek pozwala na dostosowanie intensywności zabiegu do indywidualnych preferencji i potrzeb skóry.
  • 87% kobiet testujących urządzenie zaobserwowało po zabiegu poprawę wchłaniania i wzrost skuteczności ulubionych kosmetyków do pielęgnacji skóry.*
  • Prosta obsługa i bezbolesny zabieg
  • W zestawie dostępne są dwie końcówki – normalna i do cery wrażliwej

Produkt dostępny w sprzedaży w perfumeriach Douglas.

Sugerowana cena detaliczna brutto wynosi 1139 pln.

* Dane pochodzą z niezależnego badania z udziałem 75 konsumentek, przeprowadzonego
w Wielkiej Brytanii w 2014 r. oraz z badania klinicznego z udziałem 36 konsumentek, przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii w 2014 r.

Spółka Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 115 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2013 r. wartość 23,3 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie www.philips.com/newscenter.