Philips drugą firmą pod względem liczby zgłoszeń patentowych w Europejskim Urzędzie Patentowym

Philips zajmuje pierwsze miejsce w rankingu EUP wśród firm europejskich

marzec 3, 2015

Amsterdam, Holandia – Firma Royal Philips (NYSE:PHG, AEX: PHIA) ogłosiła dzisiaj, że jest drugą na świecie firmą pod względem liczby zgłoszeń patentowych
w Europejskim Urzędzie Patentowym. W 2014 r. firma Philips złożyła 2 317 wniosków patentowych, co stanowi wzrost o 26% w porównaniu z 2013 r., kiedy Philips zajmował trzecią pozycję w podsumowaniu rocznym, jak wynika z opublikowanego dziś przez EUP Rankingu wnioskodawców 2014. Philips jest najwyżej notowaną firmą europejską, wyprzedzając tym samym Siemensa, który w bieżącym światowym rankingu zajął trzecie miejsce pod względem liczby zgłoszeń patentowych w EUP. W pierwszej piątce znalazły się takie firmy jak: Samsung (1) i LG (4) z Korei oraz Huawei (5) z Chin.

Firma Philips była do tej pory najaktywniej zgłaszającą patenty firmą holenderską, przyczyniając się do znaczącego wzrostu liczby złożonych wniosków w Holandii o ponad 9%, co sprawiło, że Holandia jest trzecim krajem pod względem liczby zgłoszeń patentowych w EUP przypadających na milion mieszkańców. Ponadto Philips znalazł się na pierwszej pozycji w dwóch z dziesięciu wiodących obszarów technologicznych w EUP: „Technologia medyczna” i „Maszyny elektryczne, aparatura, energia” oraz uplasował się na drugim miejscu w kategorii „Pomiary”.

„Jesteśmy bardzo dumni z tych wyników. Stanowią one uznanie dla naszych nieustannych dążeń do wprowadzania innowacji”, powiedział Brian Hinman, Chief Intellectual Property Officer w Royal Philips. „Własność intelektualna jest ważnym aktywem dla firmy Philips – ma znaczenie strategiczne i generuje wartość. Nasza strategia w zakresie zarządzania własnością intelektualną jest spójna z ogólną strategią biznesową Philips. Organizacja firmy Philips Intellectual Property & Standards dostarcza rozwiązania w zakresie własności intelektualnej na światowym poziomie dla każdej
z jednostek biznesowych Philips, aby wspierać rozwój firmy, konkurencyjność i nowe możliwości biznesowe. Nasze aktualne portfolio własności intelektualnej składa się
z 71 000 patentów, 47 000 znaków handlowych, 92 000 praw projektowych i 4 900 nazw domen. Te liczby robią wrażenie. Jednak dla nas jakość i wartość naszego portfolio własności intelektualnej ma znacznie większe znaczenie niż ilość”.

„Potrzeba budowy systemu ochrony patentowej w Europie stale rośnie – tendencja ta utrzymuje się już piąty rok z rzędu”, powiedział prezes EUP Benoȋt Battistelli. „Europa cały czas wzmacnia swoją główną rolę jako globalne centrum technologii i innowacji dla coraz większej liczby firm z całego świata. Wzrost liczby zgłoszeń patentowych pochodzących z Europy podkreśla znaczenie branż, w których patenty odgrywają szczególną rolę, jako solidnej podstawy dla europejskiej gospodarki opartej na wiedzy: Promują one europejską konkurencyjność, wzrost gospodarczy i zatrudnienie”.

Pełna treść informacji prasowej oraz dodatkowe materiały opracowane przez Europejski Urząd Patwntowy znajdują się na stronie www.epo.org. Więcej informacji
o organizacji Philips Intellectual Property & Standards można znaleźć na stronie: www.ip.philips.com.

Urszula Karniewicz

Menedżer komunikacji korporacyjnej

Philips Polska Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 195B, 02-222 Warszawa

Tel: +48 663 033 982

E-mail: urszula.karniewicz@philips.com

O Royal Philips:

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 105 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2014 r. wartość 21,4 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie www.philips.com/newscenter.