Philips prezentuje zintegrowane systemy obrazowania na Europejskim Kongresie Radiologicznym 2015

marzec 11, 2015

Ekspozycja koncentruje się na innowacyjnych rozwiązaniach Philips z obszaru diagnostyki i leczenia, zarządzania dawką promieniowania i informatyki medycznej.

Firma Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) poinformowała o obecności na Europejskim Kongresie Radiologicznym 2015 (ECR), który odbędzie się w Wiedniu (Austria) w dniach 4 – 8 marca. Na stoiskach nr 102 i 110 spółka Philips zaprezentowała rozwiązania z dziedziny obrazowania, które nie tylko umożliwiają wczesną i dokładną diagnozę, ale jednocześnie pozwalają podnieść komfort pacjentów i ograniczyć koszty leczenia.

„Radiologia pełni fundamentalną rolę w diagnostyce, pozwalając klinicystom na optymalny w danym momencie dobór terapii dla pacjenta,” powiedział Gene Saragnese, wiceprezes wykonawczy i dyrektor generalny Imaging Systems, Philips. „Firma Philips jest pionierem w dziedzinie technologii ułatwiających współpracę radiologów i lekarzy innych specjalności oraz konsolidację i analizę kluczowych danych klinicznych z korzyścią dla kompleksowej opieki nad pacjentem poczynając od profilaktyki i diagnostyki, aż po leczenie i rekonwalescencję.”

Firma Philips przedstawiła zintegrowane rozwiązania zaprojektowane z myślą o zwiększeniu dostępu radiologów do ważnych informacji z zakresu diagnostyki oraz danych pacjenta w celu umożliwienia im kompleksowego wglądu w przebieg leczenia pacjentów. Szereg zaawansowanych technologii i rozwiązań z dziedziny radiologii prezentowanych przez firmę Philips na kongresie ECR 2015 oferuje następujące kluczowe korzyści:

Integracja rozwiązań z obszaru informatyki medycznej

Po raz pierwszy w Europie firma Philips zaprezentowała IntelliSpace Portal 7.0, nowe rozwiązanie z dziedziny informatyki medycznej w postaci platformy łączącej radiologów i lekarzy kierujących różnych specjalności klinicznych, a także integrującej szerokie spektrum funkcji oraz systemów informacji szpitalnej (HIS), systemów archiwizacji i transmisji obrazów (PACS) i systemów informacji radiologicznej (RIS). Lekarze klinicyści zyskują możliwość analizowania i dokumentowania przypadków z praktycznie dowolnej lokalizacji. IntelliSpace Portal Enterprise, oprogramowanie IntelliSpace Portal dla wieloośrodkowych placówek medycznych może łączyć ze sobą szereg szpitali, zapewniając personelowi dostęp do zuniformizowanego zestawu aplikacji oraz pozwalając na rozszerzanie rozwiązania wraz z rozwojem sieci szpitali. IntelliSpace Portal 7.0 oferuje również szeroki zakres zastosowań klinicznych w obszarze kardiologii, chirurgii naczyniowej, onkologii, neurologii i innych specjalności.

Kontrola ekspozycji na promieniowanie jonizujące w połączeniu z poprawą jakości obrazowania

Firma Philips zaprezentowała również DoseWise Portal*, oprogramowanie przeznaczone do kompleksowego zarządzania dawką promieniowania w celu ograniczenia ryzyka, na jakie narażeni są pacjenci i opiekujący się nimi personel medyczny. Portal, który znajduje się obecnie na etapie prac rozwojowych, umożliwi placówkom medycznym proaktywne zapisywanie, analizowanie oraz monitorowanie dawek promieniowania otrzymanych przez pacjentów i lekarzy w trakcie szeregu procedur diagnostycznych i zabiegowych z wykorzystaniem technik obrazowania. DoseWise Solutions firmy Philips to wszechstronny pakiet produktów i usług takich jak między innymi ClarityIQ, IMR i DoseAware, które dla placówek medycznych stanowią zarówno źródło danych, jak i wsparcia niezbędnego do wdrożenia kompleksowej strategii zarządzania ekspozycją na promieniowanie jonizujące.

Dokładniejsza diagnostyka i lepsza jakość obrazu

• IQon Spectral CT** – pierwszy na świecie tomograf wykorzystujący detektor spektralny, który niezależnie od wysokiej jakości obrazu zapewnia rozdzielczość spektralną, oferując informacje anatomiczne oraz możliwość charakteryzowania struktur przy znacząco uproszczonym przepływie pracy i niskiej dawce promieniowania.
  • EmboGuide z technologią XperCT Dual – pierwsze bazujące na przepływie pracy narzędzie usprawniające o 50% proces wykrywania zmian i naczyń zaopatrujących w porównaniu do zwykłych cyfrowych angiografów subtrakcyjnych (DSA).
  • MobileDiagnost wDR – zaawansowane rozwiązania zapewniające wysoką jakość obrazu w połączeniu z możliwością skutecznego zarządzania dawką promieniowania rentgenowskiego. Ponadto, technologia Philips SkyFlow umożliwia połączenie w przenośnej radiografii klatki piersiowej sprawnego przepływu typowego dla pracy bez kratki rozproszeniowej z wysokim kontrastem obrazu uzyskiwanym przy zastosowaniu kratki.
  • MobileDiagnost Opta*** – wysokiej jakości diagnostyka obrazowa w przystępnej cenie.
  • Ruchome ramię C Veradius Unity – pomaga zapewnić dobrą komunikację pomiędzy lekarzem a operatorem, poprawiając przepływ pracy i usprawniając jej przebieg.
  • Affiniti Ultrasound – innowacyjny system ultrasonograficzny zaprojektowany, żeby umożliwić oddziałom radiologicznym zapewnienie wysokiego standardu opieki medycznej przy dużej liczbie pacjentów i ograniczonej dostępności zasobów.

Poprawa komfortu pacjentów

• Ingenia 1.5T S** z technologią Ambient Experience – to rozwiązanie, które dzięki kojącym audiowizualnym bodźcom pomaga eliminować stres i napięcie u pacjentów w tunelu skanera MRI, co znacząco usprawnia przebieg badania.
  • Sonalleve MR-HIFU*** – rozwiązanie wykorzystujące technologię bezpośredniego chłodzenia skóry i podwójnego trybu pomiaru temperatury z myślą o znaczącym skróceniu czasu leczenia i poprawie komfortu pacjenta.
  • MicroDose SI z możliwością rozszerzenia o tomosyntezę* – komfortowe i mniej stresujące badanie mammograficzne, a jednocześnie doskonała jakość obrazu dzięki metodom nieinwazyjnego obrazowania spektralnego. Podczas ECR Philips przedstawi również informacje na temat planów rozwoju istniejących rozwiązań i opracowania zaawansowanych rozwiązań takich jak tomosynteza spektralna.

Więcej informacji na temat obecności firmy Philips na kongresie ECR 2015 można uzyskać na stronie http://www.philips.com/ecr lub http://www.philips.com/healthcare oraz śledząc rozmowę #ECR2015 @PhilipsHealth.

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 105 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2014 r. wartość 21,4 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie http://www.philips.com/newscenter.

* Rozwiązania DoseWise Portal oraz MicroDose SI z możliwością rozbudowy o tomosyntezę znajdują się nadal w fazie rozwojowej i nie są dostępne w sprzedaży.

** Systemy IQon Spectral CT oraz Ingenia 1.5T S nie posiadają jeszcze oznakowania CE. Nie rozpoczęto jeszcze realizacji zamówień.

*** Rozwiązania MobileDiagnost Opta i Sonalleve MR-HIFU nie są dostępne w Stanach Zjednoczonych.

Niniejszy materiał nie jest przeznaczony do rozpowszechniania na terenie Stanów Zjednoczonych.

Szczegółowych informacji udziela:

Kathy O’Reilly