0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka flat white

    Flat white jak zrobić i podawać dobre flat white

     

    Jesteś miłośnikiem kawy? Te mleczne szczególnie przypadły Ci do gustu, ale potrzebujesz porządnej dawki energii? Flat white to idealny kompromis między delikatnym smakiem, a głębokim aromatem. Sprawdź, jak je zrobić oraz podać.

     

    30ml espresso
    60ml gorącego mleka

     

    Ten napój powstał w Nowej Zelandii w latach 70. jako alternatywa dla cappuccino ze spienionym mlekiem. Różnica polega na tym, że w przypadku flat white nie stosuje się spienionego mleka.

     

    Znajdź ekspresy do flat white

    Skąd wywodzi się flat white?

     

    Pierwszy raz o kawie flat white zaczęto mówić w latach 70. lub 80. XX wieku. Receptura powstała przypadkowo. Pewien barista w jednej z australijskich kawiarni nie mógł poradzić sobie z przygotowaniem cappuccino - zbyt chude mleko nie chciało się idealnie spienić, a puszysta pianka to podstawa tego mlecznego napoju. Zdecydował więc podać inną wersję z mlekiem w bardziej płaskim wydaniu, o czym też poinformował klienta. Okazała się ostatecznie, że kawa flat white wcale nie rozczarowała go, a zachwyciła! Dlatego na stałe weszła do menu w Australii i Nowej Zelandii, a później również w Europie. To idealny kompromis między mlecznym, delikatnym posmakiem oraz mocnym aromatem espresso.

    Czy różni się flat white od innych, mlecznych kaw?

     

    Flat white to idealny pomysł na początek dnia dla osób, które lubią mleczne napoje, ale jednocześnie potrzebują zastrzyku energii, który gwarantuje dobre espresso. Warto jednak wiedzieć, że to nie jest zwykła kawa z mlekiem, ponieważ mleko musi być ciepłe oraz delikatnie spienione. Sposób przygotowania flat white sprawia, że łatwo je rozróżnić od cappuccino czy caffé latte. 

     

    1. Tradycyjne cappuccino ma 125 ml mleka oraz pojedynczą dawkę espresso. Razem daje to 150 ml mlecznej mieszanki. Pianka powinna mieć ok. 1-2 cm. Kawę należy podawać w większej filiżance.

     

    2. Klasyczne caffé latte podaje się w wyższej szklance o pojemności co najmniej 200 ml. Przeważa mleko oraz wyrazista pianka, które są wyłącznie przełamane intensywnym espresso. 

     

    A jakie jest dobre flat white? Kawa nie ma tak puszystej pianki, jak w przypadku cappuccino czy café latte. Podstawą jest przede wszystkim podwójne espresso oraz lekko spienione mleko, które tworzy płaską piankę o wysokości 0,5 cm. Stąd też geneza nazwy - w języku angielskim flat white oznacza biała płaska. Smak jest intensywniejszy i głębszy. Z pewnością pobudza również bardziej niż cappuccino czy caffé latte. 

     

    Przeczytaj też: Cappuccino a latte, latte a latte macchiato — na czym polega różnica

    Flat white - jak zrobić?

     

    W przeciwieństwie do białej kawy flat white ma konkretne proporcje oraz strukturę. Zawsze powinno to być 60 ml espresso (podwójna porcja) oraz 120 ml podgrzanego i lekko spienionego mleka, żeby na powierzchni powstała płaska pianka.

     

    Aby flat white zachwycało aromatem, niezbędna jest odpowiednia mieszanka ziaren kawy. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych można wybrać:

     

    arabikę - esencja jest delikatniejsza, a ziarna mają mniej kofeiny, więc efekt pobudzenia jest niższy,

     

    robustę - kawa ma charakterystyczny, goryczkowy posmak i jest bardziej intensywna,

     

    mix arabiki i robusty.

     

    Zobacz też: Arabica vs. Robusta – jaka kawa do ekspresu automatycznego

     

    Warto wiedzieć:

    Nie zapomnij o stopniu zmielenia ziaren. Jeśli będą rozdrobnione zbyt mocno, wtedy espresso stanie się bardzo mocne, ciemne oraz gęste. Natomiast za gruby przemiał to gwarancja wodnistej kawy o niskim aromacie.

     

    Mówiąc o kawie flat white, nie można zapomnieć również o mleku. Powinno być pełnotłuste - co najmniej 3,2%. Można wybrać klasyczne krowie albo to przeznaczone dla baristów. Liczy się też temperatura spieniania, która powinna wynieść 65-70℃. To niezwykle ważne, ponieważ to właśnie jakość, wysokość oraz smak mleka decydują o tym, czy flat white jest udane. 

     

    Jeśli chcesz przygotować sobie taką kawę w domu, pamiętaj, że wcale nie musisz mieć wiedzy baristy - wystarczy dobry sprzęt i precyzyjna receptura. Z ekspresem ciśnieniowym Philips LatteGo przygotujesz do 12 różnych, aromatycznych kaw. Dzięki mlecznemu systemowi LatteGo zawsze przygotujesz idealnie spienione mleko bez względu na wybrany rodzaj kawy. Nie ma żadnych rurek, a wszystkie wyjmowane części możesz umyć pod bieżącą wodą. Ceramiczny młynek dokładnie mieli ziarna zgodnie z 12-stopniową skalą. Jeśli zechcesz pobawić się smakami oraz aromatami, zawsze możesz też samodzielnie wybrać moc kasy, ilość mleka i wysokość pianki. W ten sposób przygotujesz nie tylko klasyczne flat white, ale także niemal każdą inną kawę.

    Kiedy i jak podawać kawę flat white?

     

    Flat white to świetny sposób na udany początek dnia. Podwójne espresso pobudza, a mleko nadaje całości delikatności oraz aksamitności. Najlepiej podawać je w większej, przezroczystej filiżance albo szklance o pojemności 150-200 ml. Naczynia lepiej najpierw podgrzać, aby napój jak najdłużej zachował swoją temperaturę. Barista powinien przynieść kawę do stolika zaraz po przygotowaniu - gdy napój wystygnie, smak nie będzie aż tak dobry, a pianka straci swoją konsystencję. W zależności od preferencji można dodać cukru. Flat white świetnie smakuje w asyście słodkiego rogalika albo ciasteczka.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.