Konsumenckie
Produkty
Philips AVENT - Baby and toddler recipes

Przepisy na dania dla niemowląt i starszych dzieci

Gdy Twoje dziecko będzie już gotowe na swoje pierwsze dania z pokarmów stałych, zacznij od podania mu startego pojedynczego owocu lub warzywa, a następnie zacznij wprowadzać nowości.

Philips AVENT - Baby and toddler recipes

Podstawowe przeciery z owoców i warzyw

Przecier jabłkowo-gruszkowy

Większość przecierów z owoców i warzyw można łatwo przygotować w ten sam podstawowy, prosty sposób. Na początek polecamy brzoskwinie, jabłka, gruszki, dynię, kalafior lub brokuł. Zazwyczaj do przygotowania jednej porcji wystarczy jedno warzywo lub owoc.

Składniki

1 jabłko

1 gruszka

Wystarczy na 2 porcje.

Inne pyszne kombinacje to banan z morelą oraz gruszka ze śliwką.

Sposób przygotowania:

  • Obierz jabłko i gruszkę
  • Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki
  • Do małego rondla wlej 10 łyżek wody
  • Gotuj owoce na wolnym ogniu do miękkości
  • Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

Powrót do przepisów

Purée brokułowo-ziemniaczane

Składniki

1 ziemniak

1 mały brokuł

Wystarczy na 2 porcje.

Inne pyszne kombinacje warzywne to groszek z marchewką, kabaczkiem i batatem.

Sposób przygotowania

  • Usuń łodygę brokułu i pokrój brokuł na różyczki
  • Obierz, pokrój i ugotuj batat
  • Połóż różyczki brokułu na wkładce do gotowania na parze umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą
  • Przykryj i gotuj na parze do miękkości (ok. 10 minut)
  • Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

Powrót do przepisów

Bakłażanowy przysmak

Składniki

1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

1/3 bakłażana obranego i pokrojonego w plastry

1 łyżka rodzynek

2 łyżki ugotowanego ryżu

Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Włóż bakłażana i pomidora do rondla z niewielką ilością wody
  • Doprowadź do wrzenia
  • Dodaj rodzynki; nie przesadź z ich ilością, w przeciwnym razie zdominują smak potrawy
  • Gotuj do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)
  • Dodaj cynamon do smaku
  • Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy
  • Dodaj ryż i zmiksuj wszystkie składniki na puree
  • Podaj porcję i zamroź lub schłodź resztę

Powrót do przepisów

Kurczak z pomidorami i ziemniakami

Składniki

1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę

30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

Sposób przygotowania

  • Włóż ziemniaka i pierś z kurczaka do rondla z niewielką ilością wody
  • Doprowadź do wrzenia
  • Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pomidora
  • Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy
  • Składniki purée

Powrót do przepisów

Dorsz z brokułami

Składniki

1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

85 g brokułów umytych, obranych i drobno posiekanych

30 g dorsza

Sposób przygotowania

  • Doprowadź ziemniaka i brokuł do wrzenia
  • Dodaj dorsza i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut)
  • Zmiksuj składniki i dodaj nieco mleka, jakie pije zwykle Twoje dziecko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję

Powrót do przepisów

Od 6 do 7 miesiąca życia można zacząć podawać dziecku pokarmy zawierające małe, miękkie kawałki, na których dziecko może uczyć się przeżuwania.

Mieszanka warzywna

Składniki

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 cukinia umyta i drobno pokrojona

1 bakłażan umyty i drobno pokrojony

140 g umytych i pokrojonych w plastry pieczarek

1 cebula obrana i pokrojona w plastry

Kilka ząbków czosnku

Świeże gałązki rozmarynu

Sól

Świeżo zmielony pieprz

Delikatna oliwa z oliwek



2 porcje dla dorosłych i 1 dla dziecka. Czas przygotowania potrawy: 60 minut.

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek
  • Włóż ziemniaki i warzywa do naczynia żaroodpornego
  • Między nie wsuń kilka ząbków czosnku i gałązek rozmarynu
  • Zrób to w taki sposób, aby móc potem wydzielić porcję bez czosnku, cebuli i ziół dla dziecka
  • Skrop potrawę oliwą z oliwek
  • Umieść naczynie na środkowej wysokości w piekarniku i piecz przez 45 minut; przez pierwszych 30 minut danie powinno być przykryte folią aluminiową
  • Porcje dla dorosłych można doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem
  • Porcję dla dziecka należy zmiksować lub rozgnieść widelcem

Powrót do przepisów

Spaghetti z sosem

Składniki

45 g spaghetti

1 mały pomidor obrany, z usuniętymi pestkami, drobno pokrojony

2 marchewki obrane i pokrojone w plastry

1 łyżka mrożonego groszku

45 g chudego mięsa wołowego mielonego

Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

Sposób przygotowania

  • Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
  • Gotuj marchewkę i groszek ze spaghetti przez co najmniej 5 minut
  • Na minutę przed końcem gotowania dodaj pomidora
  • Rozgrzej oliwę lub margarynę na patelni i smaż mieloną wołowinę, aż będzie dobrze wymażona (ok. 10 minut)
  • Odsącz spaghetti i warzywa, odlewając nieco wody od gotowania
  • Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

Powrót do przepisów

Kurczak z ryżem

Składniki

60 g brokułów, umytych i drobno posiekanych

½ nektarynki z usuniętą pestką, obranej i pokrojonej w plasterki

30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

45 g ryżu

Sposób przygotowania

  • Podgrzej w rondlu około 90 ml wody
  • Dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będzie miękki
  • Na 6–8 minut przed końcem gotowania dodaj brokuł i nektarynkę
  • Większość wody użytej do gotowania wyparuje
  • Usmaż kurczaka na oliwie lub margarynie, aż będzie dobrze wysmażony (ok. 10 minut).
  • Wymieszaj kurczaka z ryżem, nektarynką i brokułem
  • Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

Powrót do przepisów

Roczne dzieci jedzą już sporo pokarmów i mogą już się przyłączyć do rodzinnych posiłków. Do przygotowywanego dla nich jedzenia można zacząć dodawać odrobinę soli, choć w celu poprawy smaku lepiej stosować zioła i przyprawy. Należy pamiętać, aby dać dziecku czas na przyzwyczajenie się do nowych smaków i nowej konsystencji posiłków.

Kuskus z warzywami

Składniki

115 g kuskusu

1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

¼ cebuli, obranej i drobno posiekanej

½ czerwonej lub żółtej papryki, obranej i drobno posiekanej

¼ cukinii umytej i drobno pokrojonej

Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

100 g mielonej wołowiny

Suszone zioła

Sposób przygotowania

  • Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
  • Rozgrzej olej lub margarynę na patelni
  • Usmaż mieloną wołowinę, aż się mocno zrumieni
  • Dodaj cebulę, paprykę, cukinię i pomidora
  • Dodaj suszone zioła do smaku
  • Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut)
  • Podaj porcję i zamroź lub schłódź resztę

Powrót do przepisów

Makaron z sosem pomidorowym i serem

Składniki

60 g makaronu penne rigate

2 pomidory obrane, z usuniętymi pestkami, pokrojone lub 10–12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek lub margaryny roślinnej

Bazylia

Ok. 15 g startego sera

Sposób przygotowania

  • Ugotuj makaron penne rigate zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
  • Rozgrzej olej lub margarynę na patelni lub w woku
  • Smaż pomidory na małym ogniu, aż uzyskają konsystencję papki
  • Dodaj bazylii do smaku
  • Odsącz makaron penne rigate i dodaj go do sosu pomidorowego
  • Dodaj starty ser

Powrót do przepisów

Smażony ryż

Składniki

60 g ryżu

5 fasolek szparagowych

2 marchewki

2 różyczki kalafiora

45 g piersi z kurczaka

1–2 łyżeczki masła orzechowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
  • Umyj i drobno pokrój warzywa
  • Pokrój pierś z kurczaka w kostkę
  • Gotuj warzywa i kurczaka w niewielkiej ilości wody aż do miękkości (ok. 15 minut)
  • Odsącz i dodaj ryż
  • Dodaj masło orzechowe do smaku i dokładnie wymieszaj

Powrót do przepisów

Pamiętaj, że informacje zawarte w niniejszych artykułach mają jedynie charakter ogólnych porad i w żadnym razie nie powinny zastępować profesjonalnej porady medycznej. Jeśli Ty, Twoja rodzina lub Twoje dziecko cierpicie na schorzenia, macie symptomy o ostrym i długotrwałym przebiegu lub jeśli potrzebujecie konkretnej porady medycznej, skorzystajcie z pomocy lekarskiej. Firma Philips AVENT nie ponosi odpowiedzialności za jakiegokolwiek rodzaju szkody wynikające z korzystania z informacji zawartych na tej stronie.

Zapisz się, aby otrzymywać wiadomości od Philips Avent


Zapisz się, aby otrzymywać wiadomości od Philips Avent, które są pełne porad, promocji i ofert przydatnych na każdym etapie ciąży oraz rozwoju Twojego dziecka.

 

Zapisz się bezpłatnie

Podobne produkty

Powiązane porady

Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

Ząbkowanie: pierwsze ząbki dziecka

Ząbkowanie: pierwsze ząbki dziecka

Wskazówki dotyczące posiłków dla starszych dzieci

Wskazówki dotyczące posiłków dla starszych dzieci

Łatwe przepisy dla dzieci

Łatwe przepisy dla dzieci