0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Jak pić espresso? Wszystko o przygotowaniu, proporcjach i podaniu

    Czas czytania: 6 min

    Espresso to kawa w najczystszej, najbardziej klasycznej formie. Bez wahania można je określić mianem kawowej esencji, ponieważ espresso to nic innego jak ekstrakt z drobno zmielonych, ubitych ziaren kawowca. Zaparzenie ich w wodzie o odpowiedniej temperaturze wydobywa wszystkie walory smakowe, aromaty, oraz właściwości kawy. Tutaj dowiesz się jak pić i jak zrobić espresso: ile kawy potrzeba, jak dużo wody oraz jaki jest czas parzenia espresso.

    Jak się pije espresso?


    Zastanawiając się, jak pić kawę espresso, przede wszystkim trzeba pamiętać, że to czysta kawa, a jej nośnikiem jest wyłącznie odrobina wody. Smak espresso jest bardzo intensywny, dlatego w kawiarniach do espresso podawana jest niegazowana woda, którą możesz przepłukać usta przed wypiciem espresso, aby w pełni docenić smak kawy lub po – aby oczyścić kubki smakowe.  Dodanie cukru, sprawi, że walory smakowe kawy będą mniej wyraziste. Dodanie mleka spowoduje natomiast, że powstanie espresso macchiato, czyli całkowicie inny rodzaj kawy

    Ile kawy na espresso: jak zrobić doskonałe espresso w domu?


    Smak Twojego espresso w dużym stopniu będzie zależał od odmiany kawy, której użyjesz. Dwie podstawowe odmiany to arabika i robusta – różnią się smakiem, warunkami uprawy i ceną. Ziarna arabiki mają zwykle słodszy, bardziej miękki  i kwaskowy smak z nutami owocowymi.

     

    Robusta ma mocniejszy, ostrzejszy smak, z orzechowym posmakiem. Zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika i ogólnie jest uważana za gorszej jakości kawę. Niektóre robusty są jednak wysokiej jakości i cenione są szczególnie w espresso ze względu na ich głęboki smak i dobrą piankę. Wiele kaw dostępnych w sprzedaży stanowi mieszankę obu tych odmian.

     

    Przyrządzenie dobrego espresso jest oczywiście najłatwiejsze z pomocą ekspresu do kawy. W zależności od tego, jak bardzo zależy Ci na przygotowaniu idealnego espresso, zaawansowany automatyczny ekspres, taki jak Saeco Xelsis, sprawi, że poczujesz smak espresso jak z włoskiej kawiarni.

     

    Automatyczny ekspres wyręczy Cię w wielu kwestiach: wie ile kawy na espresso użyć, a temperatura kawy z ekspresu jest odpowiednio dobierana.  Idealna temperatura parzenia to 88 °C ± 2 °C. W zależności od modelu, ekspresy do kawy mogą opanować tę i inne subtelności sztuki espresso do perfekcji.

    Jak się pije espresso?

    Polecany ekspres

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy

    System LatteGo, Kolor: Srebrny, Intuicyjny panel sterowania, Ekran dotykowy

    Ale jak zrobić espresso bez ekspresu do kawy? Możesz w tym celu użyć kawiarki albo zaparzacza do kawy.

     

    Espresso z kawiarki:

    ● Do sitka kawiarki wsyp dwie łyżki stołowe drobno zmielonej kawy.

    ● Do dolnego pojemnika wlej 100ml wody (trochę mniej niż pół szklanki).

    ● Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż kawa w górnym pojemniku zacznie się lekko pienić

     

    Nie przegotuj swojego espresso – postaraj się, aby temperatura nie przekroczyła 90 °C.

     

    Espresso z zaparzacza:

    ● Zagotuj wodę w czajniku i pozwól jej odrobinę ostygnąć przez 4-5 minut.

    ● Do zaparzacza wsyp 3 łyżki stołowe drobno zmielonej kawy.

    ● Zalej kawę odrobiną gorącej wody i odczekaj 30 sekund.

    ● Wlej do zaparzacza około pół szklanki (125ml) wody, nałóż pokrywkę (nie zaciskając prasy) i pozostaw na 4 minuty.

    ● Powoli wciśnij prasę do połowy wysokości zaparzacza, podnieś ją z powrotem do góry, i jeszcze raz opuść ją – tym razem do samego dołu.

    ● Przelej espresso do filiżanki i delektuj się smakiem!

     

    Pianka, która tworzy się na powierzchni espresso, nazywa się crema. Może być za jasna (słabo zaparzona kawa) lub zbyt ciemna (spalone espresso). Jej grubość powinna wynosić od 3 do 4 milimetrów. Uzyskanie idealnej pianki może wymagać trochę praktyki, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem.

     

    Oczywiście, jeśli użyjesz automatycznego ekspresu, uzyskasz idealny efekt za każdym razem.

     

    Okazuje się, że zrobienie espresso wcale nie jest takie trudne! Teraz możesz odkryć w sobie baristę i poeksperymentować z innymi rodzajami kawy – przygotować pyszne cappuccino albo orzeźwiającą kawę mrożoną z bananami.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.