0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Gorzka lub kwaśna kawa z ekspresu? Dowiedz się, gdzie tkwi problem

    Czas czytania: 5 min

    Dlaczego Twoja kawa jednego dnia smakuje wybornie, a innego jest zbyt gorzka, jakby kwaśna albo po prostu niezbyt smaczna? Powody mogą być bardzo różne: słabej jakości sprzęt, niewłaściwa temperatura wody, grubość mielenia ziaren lub nieodpowiednie ich przechowywanie... Tutaj dowiesz się dlaczego kawa jest kwaśna albo gorzka, a także jak temu zaradzić.

    Która kawa nie jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość


    Kwasowość kawy jest uważana za jej zaletę, ale chyba nikt nie lubi kwaśnej kawy – na czym polega różnica? Kwaśna kawa jest często wynikiem słabej jakości ziaren: starych, niedojrzałych lub nadgniłych – zaparzona z takich ziaren kawa ma ostry, kwaśny smak. Innym powodem kwaśności kawy może być niewłaściwe jej zaparzenie: kwaśny smak uwalnia się szybciej niż słodycz czy gorycz, dlatego kawa parzona w zbyt niskiej temperaturze albo zbyt krótko nie jest harmonijna smakowo, ale zdominowana przez kwaśność.

     

    Kwasowość kawy może być w uproszczeniu nazwana jej „owocowością”: to nuty owocowe w kawie. Mogą one być bardziej lub mniej wyraźne w zależności od miejsca pochodzenia ziaren. Jeśli lubisz kawę o kwaskowym, owocowym posmaku, wybieraj kawy pochodzące z Afryki, na przykład kenijską lub rwandyjską. Kawy o najniższej kwasowości pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej.

    Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna


    Ale co jeśli wiesz, że Twoja kawa jest dobrej jakości, a Twój automatyczny ekspres zapewnia właściwą temperaturę i czas jej zaparzania, a mimo to Twoja kawa ma czasem lekki posmak octu? Kwaśna kawa z ekspresu ciśnieniowego może być również wynikiem innych czynników:

     

    1. Niewłaściwe przechowywanie: powietrze, wilgoć, ciepło i światło działają niekorzystnie na smak kawy.

    2. Kawa zbyt grubo mielona: woda zbyt szybko przepływa przez kawę, nie wydobywając z niej pełni smaku.

    Gorzka kawa z ekspresu: przyczyny

    Polecany ekspres

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy

    System LatteGo, Kolor: Srebrny, Intuicyjny panel sterowania, Ekran dotykowy

    Gorzka kawa z ekspresu: przyczyny


    Zbyt krótko parzona kawa będzie kwaśna, ponieważ inne smaki nie miały czasu się rozwinąć. Za to kawa parzona zbyt długo, będzie zdominowana przez gorycz. Taka sytuacja może mieć miejsce przy użyciu ekspresu, jeśli nie jest on dokładnie czyszczony: pozostałości starej kawy będą zaparzać się wielokrotnie i zepsują smak napoju. Aby temu zapobiec, dokładnie czyść swój ekspres po każdym użyciu. Tutaj dowiesz się, jak dbać o swój ekspres do kawy, aby utrzymać go w świetnej kondycji na długo.

     

    Wiesz już czemu kawa jest kwaśna lub gorzka, a także która kawa nie jest kwaśna – ten poradnik pomoże Ci upewnić się, że Twoja kawa każdego dnia będzie smakować po prostu dobrze.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.