0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Kawa do ekspresu – jaką wybrać? Rodzaje, smaki aromaty

    Dowiedz się czym się kierować przy wyborze odpowiedniej kawy do ekspresu

    Duży wybór kaw na sklepowych półkach sprawia, że trudno zdecydować się na jedną z nich. Wiele osób kieruje się więc ceną. Dobra kawa będzie z pewnością droższa od tej przeciętnej, ale kluczowe znaczenie mają tu nasze osobiste preferencje. Niektórzy najchętniej piją arabikę, inni zaś wolą nieco gorzkawą, ale skutecznie stawiającą na nogi robustę. Oczywiście można też zdecydować się na mieszankę obu typów ziaren. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego będzie więc najlepsza? Naturalnie ta, która nam smakuje. Jeśli jednak masz wątpliwości i ciągle szukasz kawy o idealnym aromacie, dowiedz się nieco więcej o ulubionym czarnym napoju.

    Kawa w ziarnach

    Miłośnicy kawy, którym zależy na wygodzie, a jednocześnie na uzyskaniu aromatycznego i bogatego pod względem smakowym napoju, często wybierają kawę w ziarnach. W przypadku ekspresów kolbowych konieczne jest zmielenie ziaren przed parzeniem w wolnostojącym młynku. Najlepiej przygotować za każdym razem małą porcję kawy, którą od razu wykorzystamy – zmielona i pozostawiona w młynku kawa szybko zwietrzeje. W przypadku ekspresów z wbudowanym młynkiem urządzenie zmieli odpowiednią ilość ziaren bezpośrednio przed parzeniem. Wbudowany młynek do kawy znajdziemy zarówno w wysoce profesjonalnych ekspresach, jak chociażby te od Saeco, jak i w tańszych, ale równie świetnych jakościowo i funkcjonalnych modelach przeznaczonych na użytek każdego kawosza, jak ekspresy marki Philips.

    W niektórych modelach ekspresów można modyfikować ustawienia młynka, dzięki czemu uzyskamy idealnie dopasowaną do swoich preferencji kawę. Opcja ta dostępna jest np. w urządzeniach serii Philips 5000. Wybierając kawę do tego rodzaju ekspresów, należy zwrócić uwagę na sposób wypalania ziaren. Najlepszym wyborem będzie kawa palona w wysokiej temperaturze (ponad 200ºC), gdyż dzięki temu procesowi można uzyskać aromatyczne espresso o bogatym smaku, będące również bazą do innych napojów. Do urządzeń z wbudowanym młynkiem nie zaleca się wsypywania ziaren aromatyzowanych, ponieważ olejki eteryczne osiadają na częściach sprzętu i prowadzić mogą do jego uszkodzenia.

    Ziarna kawy

    Kawa mielona

    Decydując się na kawę mieloną do ekspresu ciśnieniowego albo przelewowego, uważnie powinniśmy czytać etykietę i sprawdzać, czy dany rodzaj kawy nadaje się do naszego urządzenia. Jest to ważne przede wszystkim dla posiadaczy ekspresów kolbowych, ponieważ podczas zaparzania wykorzystują one proces filtrowania. Parzona w nich kawa nie może więc być zmielona zbyt drobno. Jaka kawa do ekspresów przelewowych będzie najlepsza? Na opakowaniu warto poszukać informacji na temat procesu palenia – dobry wybór to kawa palona krótko, w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzona.

    Co wpływa na smak kawy?

    O aromacie i smaku kawy ziarnistej decyduje w dużej mierze jej gatunek, a także warunki uprawy. Nie mniej istotna jest obróbka ziaren, a więc poddawanie ich procesowi suszenia, a następie palenia. Wybór rodzaju kawy, który odpowiada naszym gustom, to jednak nie wszystko – liczy się również sposób zmielenia ziaren. Ze zbyt drobno zmielonych ziaren otrzymamy kawę gorzką, ostrą w smaku, natomiast bardzo grubo zmielone – dadzą nam w efekcie napar rozwodniony. Nie wiesz, jak grubo zmielone powinny być ziarna? Ekspres Philips 3100 wyposażony został w ceramiczny młynek, zapewniający optymalny stopień zmielenia, a tym samym – najlepszy smak kawy. Będzie to więc doskonałe urządzenie dla osób lubiących wygodę i proste rozwiązania.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.