1
Przepis na placki ziemniaczane

Sposób na szybkie placki ziemniaczane?

Sprawdź najlepsze przepisy!

Jak szybko zrobić placki ziemniaczane? Sprawdź!


Placki ziemniaczane to bardzo proste danie, chętnie przyrządzane przez większość z nas. Dobrze smakują zarówno w wersji solo, jak i z dodatkiem gulaszu, sosu pieczarkowego lub śmietanowego. To, w jakim połączeniu je zaserwujemy, zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. Trzeba tylko pamiętać o jednej podstawowej zasadzie – najlepsze placki ziemniaczane to te, które są złociste, chrupiące i mają idealnie wyważone proporcje wszystkich składników. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane w szybki i prosty sposób.

Jak zrobić placki ziemniaczane? – najlepsze przepisy


Do przygotowania placków ziemniaczanych według podstawowego przepisu potrzebujemy:


1 kg ziemniaków,


2 cebule,


2 łyżki mąki pszennej,


2 łyżki mąki ziemniaczanej,

 

2 jajka,


przyprawy: sól i pieprz dla smaku,


tłuszcz do smażenia.


Ziemniaki obieramy z łupin. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną cebulę dodajemy do startych ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli powstała masa okaże się zbyt rzadka, można dosypać do niej odrobinę mąki, ale nie za dużo, żeby placki nie zrobiły się gumowate. Na rozgrzaną patelnię wykładamy niewielkie porcje masy ziemniaczanej i formujemy z nich placki. Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na papierowy ręcznik. Oczywiście przygotowane w ten sposób placki możemy wzbogacić o różne dodatki. Wystarczy, że do masy dodamy marchewkę, cukinię, przetarte ząbki czosnku, a nawet starty żółty ser.


Wszystko tak naprawdę zależy od naszej inwencji kulinarnej. Podobnie jak to, z czym zaserwujemy placki ziemniaczane, bo chociaż świetnie smakują podawane solo, warto połączyć ich smak z takimi dodatkami jak np. sos chrzanowy, śmietanowy lub grzybowy. Możemy także przygotować je w chyba najbardziej rozpowszechnionej wersji – po węgiersku, czyli z dodatkiem gulaszu mięsnego i kwaśnej śmietany.

Robot kuchenny Philips
Z kolei jeśli ktoś chciałby spróbować placków ziemniaczanych na słodko, wystarczy zrezygnować z przypraw oraz cebuli i podać je z dżemem lub słodkim sosem i owocami albo z cukrem pudrem. Choć dla niewtajemniczonych takie połączenie może się wydawać co najmniej zaskakujące, warto pozbyć się obaw, ponieważ placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie naprawdę pysznie smakują.

Jak się robi placki ziemniaczane przy użyciu maszynki lub blendera?


Przedstawiony powyżej sposób na przygotowanie placków ziemniaczanych, choć prosty, jest jednak dość pracochłonny. Trzeba też przeznaczyć sporo czasu na ścieranie ziemniaków przy użyciu tarki. Dlatego warto wypróbować o wiele łatwiejszą, a przede wszystkim szybszą w wykonaniu metodę, tj. przygotować placki przy użyciu robota kuchennego. Jeśli sięgniemy po takie urządzenie, nasz wysiłek ograniczy się wyłącznie do obrania warzyw i wrzucenia ich do robota kuchennego. To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, energii i znacznie przyspieszyć czas oczekiwania na pyszne, chrupiące placki ziemniaczane.


W związku z tym, że placki ziemniaczane należą do grupy potraw, które w trakcie smażenia pochłaniają duże ilości tłuszczu, warto rozważyć zamianę zwykłej patelni na wielofunkcyjne urządzenie, które umożliwia pieczenie, smażenie i grillowanie bez użycia tłuszczu. Dzięki temu nasze placki będą jeszcze smaczniejsze.

Zobacz też: