1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Przepis na zdrowe frytki bez tłuszczu - To możliwe!

    Zdrowe frytki

    Dowiedz się jak zrobić frytki w wersji fit

    Do niedawna frytki kojarzyły nam się wyłącznie z daniem typu fast-food, jako dodatek do burgerów, zakazana „guilty pleasure” i odstępstwo od diety. Zdrowe frytki? To przecież niemożliwe… A jednak! Przecież, gdyby się zastanowić, jedynym faktycznie niezdrowym czynnikiem we frytkach jest fakt, że ociekają tłuszczem. Wystarczy go wyeliminować, by cieszyć się smakiem pysznych frytek bez obaw o swoje zdrowie i figurę. Jak zrobić zdrowe frytki? 
    Przepis na zdrowe frytki

    Frytki bez tłuszczu – jak je przyrządzić?

     

    Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że sam surowiec, z którego przyrządzamy frytki – ziemniaki – jest bardzo zdrowy i dostarcza organizmowi wielu niezwykle cennych substancji odżywczych. Ziemniaki to przede wszystkim niezrównane źródło węglowodanów, które organizm przetwarza na niezbędną do wykonywania codziennych czynności energię. Zawierają też mnóstwo minerałów – między innymi potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń, a także witaminę A, C oraz witaminy z grupy B1. Smażenie ziemniaków sprawia jednak, że zdecydowana większość wszystkich tych składników ginie bezpowrotnie.

     

    Jeśli chcesz zaserwować rodzinie nie tylko smaczne, ale i zdrowe frytki, lepiej unikaj tego sposobu ich przygotowania. Ziemniaki usmażone we frytownicy czy w wysokim garnku z rozgrzanym tłuszczem szybko nim nasiąkną i stracą swoje właściwości.

    Przepis na zdrowe frytki z piekarnika

     

    Najprostszy sposób na zdrowe frytki to upieczenie ich beztłuszczowo w piekarniku. Przepis jest bardzo łatwy – wystarczy obrać kilka ziemniaków i pokroić je w słupki. Jeśli zależy Ci na tym, by zrobić to szybko i by wszystkie frytki były równiutkie, użyj do tego SaladMakera – Urządzenia do przygotowywania sałatek firmy Philips. Dzięki temu w mgnieniu oka przygotujesz ziemniaki do dalszej obróbki. Równie pomocnym i wygodnym w użytkowaniu urządzeniem będzie robot kuchenny Philips, np. Avance Collection HR7778, który posiada specjalną tarczę do krojenia frytek. Gdy ziemniaki będą już pokrojone, wrzuć je do miski, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj ulubione zioła – najlepiej, by były świeże, ale suszone sprawdzą się równie dobrze. Tak przygotowane frytki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20-30 minut – aż będą miękkie w środku.

    Zdrowe frytki bez tłuszczu – jak zrobić to inaczej?


    Nietrudno się domyślić, że frytki pieczone będą smakowały jednak nieco inaczej niż oryginał. Co więcej, mogą nie upiec się równo – trzeba je kilkakrotnie przekręcać, by złapały rumieńce z każdej strony i były rozkosznie chrupiące. Możesz oszczędzić sobie tych wysiłków, jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie frytek bez tłuszczu w urządzeniu Jak ono działa?

     

    Airfryer wykorzystuje nowoczesną technologię TurboStar, która umożliwia smażenie powietrzem. Frytki, które umieścisz w komorze urządzenia (ma ono maksymalną pojemność 0,8 kg, a w przypadku wersji XL – nawet 1,2 kg), będą równomiernie wystawione na działanie krążącego powietrza o stałej temperaturze. To sprawia, że każda z nich opiekana jest w tym samym czasie. Całość smaży się równomiernie bez potrzeby obracania, także wtedy, gdy składniki leżą jeden na drugim. Dodatkowy strumień gorącego powietrza działa na nie z góry. Wszystko to pozwala Twoim frytkom zyskać niesamowitą chrupkość, delikatny smak i piękny, złocisty kolor.

     

    Dużą zaletą sprzętu jest fakt, że nie musisz go wcześniej podgrzewać. Wystarczy więc, że pokroisz ziemniaki, a później włożysz je bezpośrednio do urządzenia Airfryer i ustawisz je na tryb smażenia frytek.

    Zdrowe frytki z innych warzyw

     

    Frytki z ziemniaków to prawdziwy kulinarny klasyk, na który mamy czasami ogromną ochotę. Warto jednak czasem urozmaicić codzienne posiłki, przygotowując do nich zdrowe frytki bez tłuszczu z innych warzyw. Jakie warzywa można do tego wykorzystać? Możliwości jest wiele. Dużą popularność zyskały ostatnio frytki z batatów, a więc ze słodkiej wersji ziemniaka. Niezwykle zdrowe i pełne witaminy C są frytki z selera i pietruszki – warto więc podawać je do obiadu szczególnie w okresie jesieni i zimy. Pyszną i niebanalną przekąskę stanowić też mogą frytki z buraka i marchewki. Możliwości jest wiele – otwórz się na nie! Airfryer nie tylko smaży, ale też grilluje i piecze – może przygotować mnóstwo innych dań, m,in, mięso czy ryby. Za pomocą tego urządzenia można także upiec ciasto lub babeczki.

    Zobacz też: