1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Jak i kiedy zacząć wprowadzać pokarmy stałe?

    Jakie pokarmy stałe podawać dziecku?

    Dowiedz się jakie podać pokarmy stałe.

    Dowiedz się jak radzić sobie z niejadkami?


    Od czwartego do szóstego miesiąca życia Twój maluch może wydawać się mniej zadowolony z podawanego mu mleka. Może też przyglądać Ci się z zaciekawieniem, gdy jesz. To dobry znak — Twoje dziecko jest gotowe, aby zacząć przyjmować pokarmy stałe.
     

    Kupno i przygotowanie pierwszego dania ze świeżych składników to najlepszy sposób na wydobycie z pokarmu stałego składników odżywczych w możliwie nienaruszonej postaci. Samodzielne przygotowanie pokarmu daje Ci też pewność, że wiesz, co dokładnie podajesz swojemu dziecku.
     

    Sposób, w jaki przechowujesz, przygotowujesz i gotujesz składniki, ma także wpływ na ich wartość odżywczą, dlatego też zebraliśmy poniżej nieco wskazówek, które pozwolą Ci wydobyć to, co najlepsze z pierwszych posiłków Twojego dziecka.

     

    Gotowanie na parze

     

    Gotowanie na parze to jeden ze sposobów na zachowanie smaku potraw. Parowar i blender w jednym firmy Philips AVENT zachowuje także wiele substancji odżywczych. Urządzenie miesza soki uwalniające się ze składników podczas fazy gotowania na parze i umożliwia ich ponowne dodanie w fazie miksowania.

    Dziecko-podczas-zabawy

    Przygotowywanie i przechowywanie

     

    • Przygotowuj posiłki w czystej kuchni, korzystając z czystych sztućców i naczyń, zachowując maksymalną higienę
    • Umyj ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku dla dziecka; przed rozpoczęciem karmienia umyj także ręce dziecka
    • Potrawy dla dziecka powinny być dokładnie przegotowane poprzez doprowadzenie do bardzo wysokiej temperatury; przed podaniem należy poczekać, aż danie ostygnie
    • Korzystając z mikrofalówki, można podgrzać jedzenie nierównomiernie, co może doprowadzić do wystąpienia poparzeń u dziecka. Jeśli zdecydujesz się podgrzać danie dla dziecka za pomocą mikrofalówki, pamiętaj, aby zawsze dokładnie wymieszać je przed podaniem. Podgrzewacz Philips AVENT podgrzewa pokarm dla dziecka w sposób bezpieczny i równomierny.
    • Nie należy podgrzewać jedzenia dla dziecka więcej niż raz
    • Jedzenie należy przechowywać w sposób bezpieczny, stosując się do terminów przydatności do spożycia
    • Większość świeżo przygotowanych potraw można przechowywać w lodówce przez dwadzieścia cztery godziny
    • Przygotowywanie większych porcji i zamrażanie ich w formach do lodu lub pojemnikach na pokarm, takich jak pojemniki Philips AVENT VIA, pozwala zaoszczędzić dużo czasu.
    • Pojemniki VIA są higieniczne oraz umożliwiają przechowywanie jednego pojemnika w drugim. Poza tym można je opisywać, zapisując na nich nazwę dania oraz datę jego przygotowania.
    • Zapoznaj się z instrukcją swojej zamrażarki, aby upewnić się, przez jak długi czas możesz przechowywać w bezpieczny sposób pokarm dla dziecka. Zwykle okres ten wynosi od jednego do trzech miesięcy.
    • Rozmrożonego pokarmu nie należy ponownie zamrażać

     

    Kilka uwag dotyczących składników
     

    • Wszelkie owoce i warzywa należy przed użyciem dokładnie umyć. Niektóre z nich mogą wymagać także obrania.
    • Do dań dla niemowląt nie należy dodawać soli.
    • Aby poprawić smak potrawy dla dziecka, można spróbować dodać do niej zioła i łagodne przyprawy, z których skorzystasz na co dzień, przygotowując dania dla całej rodziny.
    • Do potraw dla dzieci nie należy dodawać także cukru. Wyjątek stanowią owoce do tarty, które można nieco dosłodzić bardzo małą ilością cukru.
    • Niektóre składniki, takie jak surowe małże, wątróbka, sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka oraz miód, nie nadają się do podawania dzieciom poniżej dwunastego miesiąca życia.
    • Jajka powinny być zawsze dobrze ugotowane.
    • Pamiętaj, aby w przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących sposobu przygotowywania pokarmu dla dziecka zawsze konsultować się z położną środowiskową.

    Zobacz też: