1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Jakie przepisy są odpowiednie dla dzieci?

    Jak powinien wyglądać plan dnia?

    Jaki plan dnia jest najlepsze dla matki i dziecka?

    Dowiedz się jak radzić sobie z niejadkami?


    Łatwe przepisy dla dzieci

    Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni i często chętniej sięgają po te dania, w których przygotowaniu uczestniczyli. Spróbuj jak najczęściej angażować swojego malucha w proces przygotowywania dań.

    Dzieci-kucharze

    Możesz angażować swoje dziecko w wykonywanie prostych zadań, takich jak nakładanie jedzenia na talerze lub mieszanie sosu. Mieszanie składników lub ich liczenie i ważenie to wspaniały sposób na rozwijanie koordynacji fizycznej oraz umiejętności matematycznych. Poza tym, to także początek nauki gotowania.
    Gotując wspólnie z dzieckiem, możesz spędzić z nim wspaniały czas, o ile tylko nie będziesz go poganiać ani do niczego zmuszać. Jak można się spodziewać, gotowanie z dzieckiem prawie zawsze wiąże się z błędami i bałaganem — nie karć za nie swojego dziecka. Nieszczęśliwe wypadki zdarzają się każdemu. Największą korzyścią jest to, że Twoje dziecko rozwija w sobie pozytywny stosunek do jedzenia.

    Kilka ogólnych wskazówek pozwalających cieszyć się radosnym gotowaniem z dzieckiem:

    • Przechowuj noże i elektryczne urządzenia do ubijania piany w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
    • Dobieraj zadania tak, aby były możliwie proste i odpowiednie do wieku dziecka. Staraj się angażować swoje dziecko na jak największej liczbie etapów przygotowania posiłku.
    • Pozwalaj dziecku smakować przygotowywane danie.
    • Opisuj czynności, które wykonujesz.
    • Nie martw się o ewentualne błędy — jedzenie prawdopodobnie będzie nadal smakować dobrze.

    Pizza

    Sałatka makaronowa

    Biszkopciki

    Trifle w wersji mini

    Ryżowe buzie

    Jabłkowe uśmieszki

    Dip z serka wiejskiego z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczonymi czipsami

    Pieczone banany z czekoladą

    Konfitura z malin

    Pizza

    Pozostawienie dziecku wyboru składników na wierzch pizzy to świetna zabawa oraz sposób na zabawienie niewielkiej grupy maluchów. Uruchamiając swoją wyobraźnię, dzieci mogą tworzyć twarze lub proste obrazki. Jednakże, pizza nie stanowi kompletnego posiłku i powinna być podawana z dodatkowymi warzywami.
    • 2 spody do pizzy, do nabycia w większości supermarketów
    • 6 łyżek przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    Różne rodzaje warzyw, każde na innym talerzu, np. papryka pokrojona w kostkę, cukinia, grzyby, pomidory pokrojone w plasterki, odsączona konserwowa kukurydza cukrowa
    • 45 g szynki lub gotowanego kurczaka, pokrojone na małe kawałki
    • 4 łyżki startego sera (mieszanka sera cheddar oraz parmezanu)
    • 6–8 cienkich plastrów sera mozzarella
    Osoba dorosła: przygotuj warzywa, krojąc je.
    Dziecko: rozsmaruj przecier lub sos pomidorowy na spodzie do pizzy. Posyp go oregano. Na wierzchu ułóż wybrane przez siebie warzywa i mięso. Posyp startym serem. Dodaj paski sera mozzarella.
    Osoba dorosła: włóż pizzę do piekarnika i piecz do momentu, gdy ser zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru.
    Podawaj z selerem lub ogórkiem pokrojonym w słupki lub z sałatką
    Wystarczy na 2–4 porcje
    Dziecko-spozywajace-posilek

    Sałatka makaronowa

    Jeśli posiekasz, ugotujesz i zblanszujesz wszystkie niezbędne składniki, Twoje dziecko będzie mogło dodać je do siebie i wymieszać. Wykonując tę czynność, mów dziecku o różnych kolorach. Możesz zmienić tę potrawę w danie obiadowe, dodając nieco rozdrobnionego łososia lub pokrojonej szynki.
    • 330 g makaronu (świderki lub inny kształt)
    • 1 łyżka oleju
    • 170 g mieszanki warzywnej, zawierającej np. brokuł, seler, marchewkę, cukinię, ogórka, groszek cukrowy, czerwoną i zieloną paprykę, dymkę, fasolkę oraz pomidorki koktajlowe.

    Do dressingu:

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • Sok z 1 cytryny lub limonki
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • 1 łyżka posiekanej bazylii
    • 45 g startego parmezanu
    • 1 łyżka łagodnej musztardy
    • Szczypta czarnego pieprzu
    Osoba dorosła: zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz makaron o wybranym kształcie. Zmniejsz gaz, nakryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 10–12 minut, aż zmięknie makaron. Odsącz go, przepłucz gorącą wodą i poczekaj, aż wystygnie. Przygotuj warzywa: pokrój marchew, seler, cukinię i ogórka w słupki oraz odetnij końcówki strączków groszku.
    Dziecko: rozłam brokuł na małe różyczki.
    Osoba dorosła: pokrój czerwoną i zieloną paprykę, dymkę oraz fasolę na cienkie plasterki. Aby zblanszować wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków i pomidorów, umieść je w garnku z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Odsącz je i pozostaw do wystygnięcia.
    Dziecko: włóż makaron do miski, a następnie wymieszaj ze blanszowanymi warzywami. Dodaj ogórka i pomidorki koktajlowe. Połącz i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu, a następnie polej nim sałatkę. Wymieszaj sałatkę z dressingiem.
    Czas przygotowania: 25 minut;
    wystarczy na 4–6 porcji

    Ciastka biszkoptowe

    Dla urozmaicenia możesz stopić niewielką tabliczkę czekolady i pozwolić dziecku maczać w niej jeden z końców biszkoptów. Poczekajcie, aż ciasteczka ostygną i podawajcie z owocami jako deser lub przekąskę.
    • 1 duże jajko
    • 3 płaskie łyżki drobnego cukru do wypieków
    • 4 płaskie łyżki zwykłej mąki
    • 1–2 łyżeczki cukru pudru
    Osoba dorosła: rozgrzej piekarnik do 200°C/ustawienia oznaczonego numerem 6. Delikatnie wysmaruj tłuszczem 2 blachy do pieczenia. Wraz z dzieckiem zbierz w jednym miejscu wszystkie składniki.
    Dziecko: rozbij jajko (z pomocą osoby dorosłej) do miski. Odmierz cukier i przesyp go do miski.
    Osoba dorosła i dziecko, razem: trzymajcie elektryczną ubijaczkę do jajek i ubijajcie jajko z cukrem, aby uzyskać kremową konsystencję. Czynność powinna trwać kilka minut i być może będzie musiała zostać zakończona już bez udziału dziecka.
    Dziecko: odmierz mąkę i przesiej ją po połowie przez sito do mieszanki. Wymieszaj za pomocą metalowej łyżki (będziesz musiała pokazać dziecku, jak mieszać, aby zatrzymać powietrze w cieście). Nakładaj ciasto łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Pamiętaj, żeby zostawić nieco miejsca wokół każdego ciasteczka, ponieważ ciasto wyrośnie.
    Osoba dorosła: włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka przez 7–10 minut, do czasu, gdy nabiorą złocistego koloru i staną się gąbczaste. Wyjmij blachę z piekarnika. Poczekaj kilka sekund, aż nieco ostygnie, a następnie, korzystając z długiego, szerokiego noża przenieś ciasteczka do wystygnięcia na kratkę.
    Dziecko: korzystając z małego sitka, posyp ciasteczka cukrem pudrem.
    Biszkopty są najlepsze, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
    Czas przygotowania: 10 minut
    Wystarczy na 10–12 biszkoptów

    Trifle w wersji mini

    Przygotowanie tego tradycyjnego puddingu może być dla Twojego dziecka niezłą zabawą. Użyj dowolnego, dostępnego o tej porze roku miękkiego owocu lub otwórz konserwę z owocami w zalewie.
    • 4 ciastka biszkoptowe lub 2 plastry rolady biszkoptowej
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 1 dojrzała brzoskwinia pokrojona w plastry
    • Około 12 truskawek, opłukanych i odszypułkowanych
    • 150 ml gotowego lub samodzielnie sporządzonego budyniu jajecznego
    • 2 łyżeczki bitej śmietany — opcjonalnie
    • Kolorowa posypka na wierzch — opcjonalnie
    Dziecko: ułóż w każdej z dwóch małych kokilek po 2 ciastka biszkoptowe lub po 1 plastrze rolady biszkoptowej. Skrop je łyżką soku pomarańczowego. Połóż na biszkopcie plastry brzoskwini i truskawki. Polej budyniem jajecznym. Połóż na wierzch bitą śmietanę i posyp kolorową posypką.

    Ryżowe buzie

    Zabawny obiad, który możesz w prosty sposób przygotować z dzieckiem. Użyj innych owoców i warzyw do stworzenia buzi.
    • 1 duży zwykły wafel ryżowy
    • 2 łyżki serka śmietankowego lub humusu
    • 3 rodzynki
    • 1 cienki plasterek jabłka — w kształcie ust
    Mała, drobno starta marchewka
    Osoba dorosła: rozkrój jabłko na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i odetnij cienki plaster jabłka. Zetrzyj marchewkę.
    Dziecko: rozsmaruj serek śmietankowy lub humus na waflu ryżowym i stwórz buzię, korzystając z rodzynek i plastra jabłka. Posyp górną część wafelka startą marchewką, tworząc włosy, lub dolną część wafelka poniżej ust, tworząc brodę.
    Podawaj z dodatkowymi plastrami jabłka lub z warzywami pokrojonymi w słupki.
    Czas przygotowania: 5–10 minut
    Wystarczy na 1 buzię

    Zobacz też: