Używaj świeżych owoców i warzyw, gdyż zawierają więcej soku. Za pomocą sokowirówki można wyciskać sok z owoców, np. jabłek, gruszek, ananasów, winogron, granatów, pomarańczy i melonów, a także z warzyw, np. marchewek, ogórków, pomidorów lub selera naciowego.
- Usuń grube skórki, na przykład z ananasów, pomarańczy lub granatów. Nie musisz obierać owoców i warzyw o cienkich skórkach
- Jeśli chcesz wycisnąć sok z owoców z pestkami, np. z brzoskwiń, śliwek lub wiśni, najpierw usuń z nich pestki
Ta sokowirówka nie nadaje się do wyciskania soku z owoców i warzyw, które są bardzo twarde i/lub włókniste bądź zawierają dużo skrobi, takich jak trzcina cukrowa. Nie można też wyciskać soku z owoców zawierających skrobię, takich jak banany, papaje, awokado, figi czy mango. Takie owoce należy zmiksować za pomocą robota kuchennego lub blendera.