Jeśli makaron z makaroniarki Philips łatwo się rozrywa, nie martw się — wystarczy postępować zgodnie z tymi wskazówkami i poradami.
Rozwiązywanie problemów
Makaron z makaroniarki Philips łatwo się rozrywa
Proporcje mąki i wody mogą być nieprawidłowe
Jeśli proporcje mąki i wody są inne niż zalecane, makaron może się rozrywać.
Aby rozwiązać ten problem, odłącz makaroniarkę od źródła zasilania i wyjmij ciasto.
Następnie wyczyść makaroniarkę i wykonaj następujące instrukcje, aby ponownie rozpocząć wyrabianie makaronu.(bardziej szczegółowy opis czynności można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Obsługa makaroniarki”):
1- Przygotuj składniki.
2- Zdejmij pokrywę komory.
3- Wsyp mąkę do komory.
4- Prawidłowo zamknij pokrywę komory.
5- Użyj tabeli przepisów na makaron, aby określić właściwą ilość wody.
Jeśli proporcje wody i mąki są prawidłowe, ciasto powinno mieć następującą konsystencję:
Powinno być kruche i dość suche. Taka konsystencja jest potrzebna, ponieważ w wyniku działania siły wyciskania pozwala uzyskać idealne ciasto na makaron.
Uwaga:
Użyj dołączonej miarki do mąki. Pamiętaj, że nie ma ona standardowej pojemności 240 ml i nie powinna być jako taka używana.
Do dokładnego odważenia mąki można użyć wagi kuchennej.
Ciasto powinno wyglądać tak:
Użyto nieprawidłowego typu mąki
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj mąki uniwersalnej lub mąki o wyższej zawartości białka (więcej informacji na ten temat można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Obsługa makaroniarki” lub w dołączonej książce z przepisami).
Uwaga:
Użyj dołączonej miarki do mąki. Pamiętaj, że nie ma ona standardowej pojemności 240 ml i nie powinna być jako taka używana.
Do dokładnego odważenia mąki można użyć wagi kuchennej.