0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka espresso lungo

    Espresso lungo - jak zrobić i podawać dobre espresso lungo

     

    Espresso lungo to jeden z ulubionych napojów prawdziwych kawoszy. Lungo (z włoskiego „długi”) to kawa nazywana przez Francuzów „café allongé”, zaś w Polsce znana jest jako „przedłużone espresso”. Co wyróżnia tę kawę i jak w domowym zaciszu przygotować perfekcyjne espresso lungo? 

     

    90ml espresso

     

    Lungo, czyli po włosku „długi”, przygotowuje się z potrójnej porcji espresso i podwójnej ilości wody, co pozwala uzyskać większą porcję o nieco mniejszej — z racji zwiększonej ilości wody — intensywności. Francuzi nazywają tę kawę „café allongé”.

     

    Znajdź ekspresy do espresso lungo

    Espresso lungo – co to?

     

    Lungo, czyli po włosku: „długi”, przygotowuje się z pojedynczego lub podwójnego espresso, do którego dodaje się więcej wody, by złagodzić smak kawy. W rezultacie otrzymujesz większą porcję napoju o mniejszej intensywności niż klasyczne espresso. Cafe lungo przygotowuje się tak samo, jak espresso, przy czym po uzyskaniu około 30 ml ekstraktu należy kontynuować proces zaparzania do uzyskania około 90-110 ml napoju (ma trzy razy większą objętość od espresso). Taka kawa jest zatem delikatniejsza i bardziej wodnista od tradycyjnego espresso.

     

    Wbrew pozorom lungo nie jest więc tzw. espresso doppio. W espresso lungo zwiększona jest wyłącznie ilość wody, zaś w doppio podwojeniu ulega zarówno ilość wody, jak i kawy.  

    Espresso lungo a americano – różnice

     

    Espresso lungo i americano, choć posiadają wspólne cechy, to dwa różne napoje. Co prawda obie są kawami czarnymi o większej objętości niż klasyczne espresso, jednak kluczowa różnica tkwi w ich przygotowaniu. 

     

    Americano – jej parzenie polega na przyrządzeniu espresso, do którego następnie należy dodać odpowiednią porcję gorącej wody. Serwuj w szklance o pojemności ponad 150 ml – dobrze sprawdzi się też zwykły kubek.

     

    Espresso lungo – cały proces przygotowywania kawy przebiega dłużej niż w przypadku americano. Istotne jest bowiem przedłużenie procesu parzenia, a więc przepływu wody przez zmielone ziarna kawy. Podawaj w filiżance o pojemności maksymalnie 150 ml.

     

    Dzięki zastosowaniu różnych podejść do parzenia obu kaw, każda ma nieco inny smak. Espresso lungo ma więcej kofeiny i jest intensywniejsza od americano właśnie z uwagi na wydłużony proces przepływu wody przez kawę.

    Espresso lungo – jak zrobić w ekspresie?

     

    Najprostszym, ale też najbardziej niezawodnym sposobem na zaparzenie aromatycznej espresso lungo jest skorzystanie z automatycznego ekspresu do kawy, który wszystko zrobi za Ciebie. Ty jedynie sięgasz po ulubioną filiżankę i z panelu sterowania wybierasz kawę, na którą masz akurat ochotę.

     

    Ciekawą opcją są zwłaszcza najbardziej zaawansowane modele z serii 5400, które pozwalają przygotować nawet do 12 rodzajów kaw (w tym espresso lungo), a dodatkowo posiadają funkcję spieniania mleka (w oparciu o innowacyjny system LatteGo) oraz gorącej wody. Tym, co wyróżnia tę serię ekspresów jest także intuicyjny, kolorowy panel sterowania z opcją personalizacji kaw. Możesz także ustawić aż 4 profile użytkownika, by każdy z domowników mógł rano szybko zaparzyć swój ulubiony napój. Jeśli będziesz potrzebować dodatkowej porcji kofeiny, skorzystaj z funkcji Extra Shot, która zaserwuje Ci extra porcję ristretto. Wszystkie modele z serii 1200, 2200, 3200, 4300, a także 5400 zostały wyposażone są w filtr AquaClean, który oczyszcza wodę oraz zapobiega osadzaniu się kamienia w ekspresie. 

    Espresso lungo – jak zrobić bez ekspresu?

     

    Jeśli nie masz jeszcze ekspresu do kawy, możesz przygotować espresso lungo w nieco dłuższy i bardziej pracochłonny sposób.

     

    Zacznij od odmierzenia odpowiedniej porcji kawy – weź tyle, ile do tradycyjnego espresso, czyli 7 gramów świeżo zmielonej kawy. Pamiętaj też, że espresso należy parzyć w temperaturze 88-92°C. Istotny jest także czas ekstrakcji – w ciągu około 30 sekund powinno się uzyskać 30 ml gęstego, esencjonalnego naparu. Gdy w Twojej filiżance będzie już odpowiednia porcja espresso, nie przerywaj parzenia, lecz kontynuuj je, aż uzyskasz 90-110 ml napoju. Postaraj się również, aby czas ekstrakcji kawy nie przekraczał 60 sekund.

     

    Zarówno espresso, jak i espresso lungo najlepiej serwować w delikatnie podgrzanej filiżance, która pozwoli uwolnić jeszcze więcej rozkosznego aromatu.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.