0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka kawy

    Caffe lungo - jak zrobić i podawać dobrą caffe lungo

     

    Masz ochotę na aromatyczną oraz pobudzającą kawę, która zachwyci Twoje kubki smakowe? Czujesz, że klasyczne espresso to rozwiązanie nie dla Ciebie, bo objętościowo jest go po prostu za mało? Czas spróbować caffe lungo! Sprawdź, co to za kawa, jak ją przygotować oraz co różni ją od innych włoskich napojów.

     

    Kawa przelewowa 110 ml


    To kawa typu caffe lungo przygotowywana poprzez zalanie zmielonej kawy wrzątkiem wewnątrz filtra. Można ją przygotować ręcznie lub za pomocą ekspresu przelewowego. Nie jest przygotowywana pod wysokim ciśnieniem, dlatego na wierzchu nie ma warstwy pianki; charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż espresso.


    W Niemczech tradycyjna kawa przelewowa jest podawana w filiżankach o pojemności 125 ml. Z kolei amerykański kubek pomieści około 250 ml. Mleko jest opcjonalne i zazwyczaj dodawane bez spieniania. W zależności od preferencji danej osoby dodaje się cukier lub słodzik — szczególnie Brazylijczycy znani są ze swojego uwielbienia dla bardzo słodkiej kawy. Najnowszy trend to dodawanie do kawy przelewowej masła pochodzącego od krów karmionych trawą, o którym mówi się, że dobrze wpływa na naszą dietę i poziom energii.


    Ostatnio kawa przelewowa przechodzi swego rodzaju odrodzenie i staje się coraz bardziej popularna w Europie. Czasem jest też przygotowywana na zimno lub jako tzw. slow coffee — w tym przypadku sposób przygotowania jest taki sam, jednak stosuje się filtr, który znacznie wolniej przepuszcza wodę. W rezultacie smak kawy przelewowej jest bardzo delikatny.


    Ilość kofeiny w kawie przelewowej zależy od wielu czynników: czasu parzenia, temperatury wody, przepuszczalności filtra, grubości mielenia, czasu palenia, jakości ziaren i ich rodzaju. Można powiedzieć, że średnio kawa przelewowa zawiera mniej kofeiny na mililitr niż espresso. Jednak biorąc pod uwagę to, że średnia filiżanka kawy przelewowej jest znacznie większa, spożywa się około 90 mg kofeiny na porcję — w przypadku średniego espresso ta wartość wynosi 40 mg. Dlatego można powiedzieć, że filiżanka kawy przelewowej zawiera więcej kofeiny niż filiżanka espresso.

     

    Znajdź ekspresy do kawy

    Caffe lungo - co to jest?

     

    Na pewno zdarzyło Ci słyszeć o włoskim espresso - to aromatyczna kawa o skondensowanym smaku oraz niewielkiej ilości wody. Napój ma 20-30 ml objętości oraz podaje się go w niewielkiej filiżance o pojemności ok. 90 ml. Przeważnie starcza na 3 łyki i szybko dodaje niezbędnej energii.

     

    A jakie jest tradycyjne caffe lungo? Co to za typ kawy? Potocznie określa się je mianem przedłużonego espresso ze względu na dłuższy czas parzenia i większą ilość wody. W języku włoskim słowo „lungo” oznacza „długi”, co automatycznie wywołuje pewne skojarzenia z tym rodzajem kawy. 

     

    1. Zwykle ma 110-170 ml.

    2. Potrzeba 7 g ziaren.

    3. Czas ekstrakcji nie może w sumie przekroczyć 60 sekund. 

    4. Temperatura parzenia powinna wynieść 88-92°C. 

    5. Na wierzchu zawsze powstaje naturalna, delikatna pianka. 

    6. Kolor powinien być ciemnoorzechowy z elementami rdzawego odcienia.

     

    Caffe lungo w smaku jest wyrazista oraz intensywna, ale jednocześnie także delikatna i nieco gorzka. Poziom oraz rodzaj wyczuwalnych aromatów w znacznym stopniu zależą od wybranego rodzaju ziaren. Sprawdzi się zarówno Arabika, jak i Robusta albo dobrze zbalansowany mix obu wariantów.

    Czym się różni caffe lungo od espresso i czarnej kawy?

     

    Ze względu na większą ilość wody oraz dłuższy czas parzenia caffe lungo jest nieco bardziej wodniste niż espresso. Nie oznacza to jednak, że jest mniej aromatyczna. Smak na pewno jest gorzki i łagodny. Każdy powinien więc indywidualnie zdecydować, czy caffe lungo to odpowiedni wariant dla niego. 

     

    Ciekawostka:

    Wbrew panującym mitom caffe lungo ma więcej kofeiny niż espresso. 

     

    Nie można również mylić caffe lungo ze znanym na całym świecie americano. Czarną kawę przygotowuje się w zupełnie inny sposób. Do świeżo zaparzonego espresso dodaje się dawkę gorącej wody - to nie to samo, co przedłużone parzenie. 

     

    Kompletnym przeciwieństwem przedłużonego espresso, jest skrócone espresso, czyli ristretto. Smak jest dość cierpki, a czasem nawet trochę słonawy. Taka wariacja na temat kawowych aromatów ma jednak również swoich zwolenników. 

     

    Przeczytaj też: Jakie są rodzaje kawy?

    Caffe lungo - jak je zrobić?

     

    Kluczem do przygotowania dobrego caffe lungo jest nie tylko znajomość oryginalnych receptur i technik, ale także typ ziaren. Warto indywidualnie wybierać odpowiednie dla siebie nuty smakowe. Nie zawsze mieszanka polecana przez bliskie osoby również okaże się dobrym wyborem w Twoim przypadku. Dobrze też zwrócić uwagę na stopień zmielenia, ponieważ to także wpływa na ostateczny smak. 

     

    Warto wiedzieć:

    Bazą jest dobrze przygotowane espresso. Zgodnie z zasadami INEI kawa powinna być parzona z 7 g ziaren w ciągu 35 sekund. Niektórzy bariści ze względu na podwojenie ilość wody w caffe lungo, decydują się potroić ilość mielonych ziaren, aby całość miała bardziej wyrazisty smak. 

     

    Sekretem aromatycznego caffe lungo jest proces przedłużonego parzenia. Oznacza to, że w momencie, gdy zrobisz już espresso, kontynuujesz ekstrakcję. Dzięki temu kawa jest esencjonalna. 

     

    Obawiasz się, że w Twoim wykonaniu lungo nie będzie doskonałe? Z ekspresem do kawy Philips LatteGo przygotujesz do 12 różnych kaw, a ceramiczny młynek pomoże Ci w idealnym zmieleniu wybranej mieszanki ziaren. Dzięki możliwości personalizacji swobodnie wybierzesz moc oraz ilość, a w przypadku napojów mlecznych również wysokość pianki. System Aroma Expert natomiast sprawia, że temperatura parzenia nigdy nie przekracza rekomendowanej normy.

    Jak podawać caffe lungo?

     

    Podając kawę trzeba pamiętać o wcześniejszym podgrzaniu filiżanki - wtedy napój dłużej zachowuje swoją naturalną temperaturę. Naczynie powinno być grube i wypełnione do połowy. Caffe lungo pije się szybko, ale można je podać z małym ciasteczkiem albo mini rogalikiem - niekiedy asystuje jej także szklanka z wodą do przepłukana kubków smakowych, jak w przypadku espresso. Dodawanie mleka nie jest wskazane.

     

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.