Filiżanka kawy

Kawa

 

Kawa przelewowa 110 ml


To kawa typu caffe lungo przygotowywana poprzez zalanie zmielonej kawy wrzątkiem wewnątrz filtra. Można ją przygotować ręcznie lub za pomocą ekspresu przelewowego. Nie jest przygotowywana pod wysokim ciśnieniem, dlatego na wierzchu nie ma warstwy pianki; charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż espresso.


W Niemczech tradycyjna kawa przelewowa jest podawana w filiżankach o pojemności 125 ml. Z kolei amerykański kubek pomieści około 250 ml. Mleko jest opcjonalne i zazwyczaj dodawane bez spieniania. W zależności od preferencji danej osoby dodaje się cukier lub słodzik — szczególnie Brazylijczycy znani są ze swojego uwielbienia dla bardzo słodkiej kawy. Najnowszy trend to dodawanie do kawy przelewowej masła pochodzącego od krów karmionych trawą, o którym mówi się, że dobrze wpływa na naszą dietę i poziom energii.


Ostatnio kawa przelewowa przechodzi swego rodzaju odrodzenie i staje się coraz bardziej popularna w Europie. Czasem jest też przygotowywana na zimno lub jako tzw. slow coffee — w tym przypadku sposób przygotowania jest taki sam, jednak stosuje się filtr, który znacznie wolniej przepuszcza wodę. W rezultacie smak kawy przelewowej jest bardzo delikatny.


Ilość kofeiny w kawie przelewowej zależy od wielu czynników: czasu parzenia, temperatury wody, przepuszczalności filtra, grubości mielenia, czasu palenia, jakości ziaren i ich rodzaju. Można powiedzieć, że średnio kawa przelewowa zawiera mniej kofeiny na mililitr niż espresso. Jednak biorąc pod uwagę to, że średnia filiżanka kawy przelewowej jest znacznie większa, spożywa się około 90 mg kofeiny na porcję — w przypadku średniego espresso ta wartość wynosi 40 mg. Dlatego można powiedzieć, że filiżanka kawy przelewowej zawiera więcej kofeiny niż filiżanka espresso.

 

Znajdź ekspresy do kawy