Małe AGD
Produkty
Philips recipe for apple crumble cookie pie

Ciasto z kruszonką i jabłkami

Apple crumble cookie pie

Składniki na ciasto

5 jajek
125 g cukru
125 g mąki

Składniki na kruszonkę z jabłkami

100 g płatków owsianych
125 g mąki
115 g zimnego masła
100 g cukru
1 szczypta cynamonu w proszku
1 szczypta zmielonego kardamonu
1 szczypta zmielonego anyżu gwiaździstego
4 jabłka
4 łyżki brązowego cukru
cukier puder

Składniki na wierzch

paczka małych ciasteczek (wafli)
0,5 l śmietany
100 g cukru

Przygotowanie ciasta

Za pomocą trzepaczki Robota Planetarnego ubij cukier razem z jajkami, korzystając z maksymalnej prędkości.
Piana jest gotowa, kiedy podczas ubijania zostają ślady w kształcie numeru 8.
Przesiej mąkę i wsyp ją delikatnie do mieszaniny z jajkami (nie ubijaj).
Wlej ciasto do natłuszczonej blachy do pieczenia i piecz przez 30 minut. Upewnij się, czy ciasto jest dobre, delikatnie naciskając palcami. Jeżeli ciasto odkształci się z powrotem do góry, jest gotowe.
Umieść szmatkę na ladzie i połóż na niej ciasto. Udekoruj posypując cukrem i zostaw aż się ostudzi.

Przygotowanie kruszonki z jabłkami

Zważ wszystkie składniki i pokrój zimne masło w małe kostki.
Zmieszaj składniki w dużej misce: mąkę, płatki, cukier i kostki masła.
Następnie dodaj cynamon, zmielony anyż gwiaździsty i zmielony kardamon.
Umyj ręce, następnie ugnieć wszystkie składnik aż ciasto będzie kruche.
Nagrzej piekarnik do 200° C i obierz jabłka oraz pokrój je w małe kawałki.
Weź naczynie do pieczenia i wypełnij je kawałkami jabłek.
Posyp jabłka brązowym cukrem i wymieszaj.
Pokrusz ciasto na jabłka w naczyniu do pieczenia.
Piecz deser w gorącym piekarniku, a później studź przez 25 do 30 minut

Wykończenie ciasta

Przetnij ciasto na 3 równe placki (płaty)
Ubij trzepaczką Robota Planetarnego śmietanę i cukier z maksymalną prędkością.
Połóż na pierwszym placku ciasta masę z kruszonką z jabłkami i wyciśnij ubity krem, używając rękawa cukierniczego.
Połóż drugą warstwę ciasta, powtórz czynności z pierwszego placka, po czym połóż trzeci płat.
Powtórz ponownie czynności i udekoruj tarte bitą śmietaną, ciasteczkami, kawałkami czekolady, jabłkami i cukrem pudrem.