Małe AGD
Produkty
Philips recipe for macaroons

Makaroniki

Macaroons

Składniki na makaroniki

300 g migdałów w proszku
300 g cukru pudru
białka z 4 świeżych jaj
białka z 3 1-dniowcyh jaj
320 g cukru
75 ml wody

Składniki na krem do makaroników

150 g twarogu
1 laska wanilii
50 g cukru
2 sztuki żelatyny (namoczone)
4 łyżki wody
200 ml bitej śmietany

Wypełnienie z kremem

4 truskawki (czerwony)
12 plasterków mandarynki (pomarańczowy)
1 plaster ananasa (żółty)
kilka liści mięty (zielony)
Termometr do gotowania

Przygotowanie makaroników

Rozgrzej piekarnik do 165 ° C. Wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem i przesiej kilka razy przez drobne sito. Wymieszaj z 4 białkami aż do uzyskania gęstego kremu, po czym włóż do naczynia.
Zagotuj cukier i wodę w garnku do 119 ° C i sprawdzaj temperaturę dokładnym termometrem!  

Międzyczasie ubij pozostałe trzy białka przy pomocy Robota Planetarnego, ustawiając prędkość 3 i dodając syropu cukrowego. Później przez kilka minut ubijaj masę z prędkością 5 aż do ostygnięcia.
Masę delikatnie wymieszaj łyżką razem z pastą z migdałów i cukru aż do momentu, kiedy będzie miękka, ale dość sztywna.
Podziel tę masę na 7 równych części i dodaj do każdej z ich następujące barwniki:
Czerwony: 3 czerwone krople, Pomarańczowy: 1 czerwona i 2 żółte krople, Żółty: 3 żółte krople, Zielony: 3 zielone krople

Napełnij rękaw cukierniczy z nieząbkowaną końcówkę do ½ cm masłem. Wyciśnij masę w kółka na blasze i powtórz czynność dla wszystkich 4 kolorów.
Pozwól makaronikom wyschnąć przez 1 godzinę. Najlepiej przykryj makaroniki suchą folią.
Zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz makaroniki przez 20 minut. Zostaw drzwiczki piekarnika nieco otarte, żeby uniknąć wilgoci i popękania makaroników.

Przygotowanie wypełnienia

Namocz żelatynę w małej ilości wody.
Przetnij laskę wanilii i wyskrob z niej nasiona.
Ubij trzepaczką śmietanę z cukrem i nasionami wanilii do konsystencji jogurtu, korzystając z maksymalnej prędkości.
Zamień w Robocie Planetarnym trzepaczkę na końcówkę do ubijania, dodaj twaróg, a na koniec żelatynę, która jest rozpuszczona w 4 łyżkach gorącej wody.
Napełnij masą rękaw cukierniczy i zostaw go w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Pokrój owoce w małe kawałki.
Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego i napełnij makaroniki kremem z twarogiem i świeżymi owocami.