Małe AGD
Produkty
Philips recipe for pizza with Parma, mozzarella and fresh figs

Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i świeżymi figami

Pizza with Parma, mozzarella and fresh figs

Składniki na ciasto

200 g mąki razowej
500 g mąki
375 ml letniej wody
4 łyżki suszonych drożdży
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżki soli

Składniki na sos pomidorowy

3 dl koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
ostra papryka

Dodatki

5 cienko pokrojonych plastrów szynki parmeńskiej
2 świeże figi
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
100 g rukoli
20 g prażonych orzechów pinii
świeża bazylia (małe liście)

Traktuj ten przepis jako wyjściowy; możesz zastąpić szynkę łososiem lub wołowiną. Możesz również użyć innych warzyw i tworzyć własne warianty.

Przygotowanie

Umieść hak do ciasta do Robota Planetarnego i zważ składniki.
Włóż mąkę pełnoziarnistą, mąkę, drożdże i letnią wodę do misy.
Wymieszaj Robotem wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Ugniatanie powinno zająć do 5 minut ustawiając prędkość 3.
Dodaj po 5 minutach mleko, oliwę oraz sól i ugniataj ciasto przez kolejne 5 minut z prędkością 3.
Międzyczasie natrzyj duże naczynie oliwą z oliwek.
Ugnieć ciasto do pizzy na dużą kulę i włóż je do naczynia.
Nakryj wilgotnym ręcznikiem naczynie i pozwól ciastu wyrosnąć przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Weź składniki na sos pomidorowy i przygotuj sos.
Rozłóż ciasto na blasze o średnicy 30 cm i zachowaj krawędzie nieco grubsze.
Rozprowadzając tyłem łyżki, posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
Na wierzch pizzy połóż szynkę parmeńską, pomidor, pokrojoną mozzarellę i posyp parmezanem.
Nagrzej piekarnik przez co najmniej 30 minut do 250 stopni, tak aby był całkowicie gorący.
Jeżeli masz grill, również ustaw go na maksimum (podczas pieczenia, wyłącz go).
Piecz 15 minut w temperaturze 250 stopni. Po 7 minutach obróć pizzę  tak, aby przednia krawędź pizzy była z tyłu pieca.
Posyp upieczoną pizzę orzeszkami pinii, rukolą, bazylią i świeżymi figami.