Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Czekoladowe babeczki z lukrem

Czekoladowe babeczki z lukrem

Dla amatorów czekolady

Porcje 1 p, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • na babeczki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 200 g mąki
  • 200 g posiekanej, gorzkiej czekolady (z orzechami laskowymi)
  • na lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • - 2 formy do babeczek na 12 babeczek każda, wysmarowane tłuszczem (lub 24 papierowe foremki na blasze do pieczenia)

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta. Włóż do miski robota masło oraz cukier i utrzyj na jednolitą masę.
  • Rozbijaj po kolei jajka do filiżanki i dodawaj przez otwór na produkty do pracującego robota kuchennego. Następnie dodaj kakao w proszku i mąkę w 3 partiach, wraz ze szczyptą soli. Miksuj przez kilka sekund pomiędzy dodawaniem kolejnych partii. Na koniec
  • Przełóż łyżką ciasto do formy do babeczek lub do foremek i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut, na złocisty kolor. Odłóż do ostygnięcia.
  • Wypłucz miskę robota kuchennego i podłącz tarczę emulgacyjną. Włóż do miski cukier puder, białko i sok z pomarańczy i włącz robota. Miksuj do uzyskania lśniącego lukru.
  • Babeczki polej lukrem, udekoruj startą skórką z pomarańczy i włóż na 1 godzinę do lodówki, by polewa zastygła.
  • Wskazówka: Czekoladę można drobno posiekać w robocie kuchennym, korzystając z końcówki do siekania. Pamiętaj, by najpierw połamać czekoladę na kilka kawałków.
  • Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina w lodówce
Czekoladowe babeczki z lukrem