1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Czekoladowe babeczki z lukrem

    Dla amatorów czekolady

    Porcje 1 p, Czas gotowania 60 m

    Składniki

    • na babeczki:
    • 200 g miękkiego masła
    • 200 g drobnego, białego cukru
    • 4 jajka
    • 3 łyżki kakao w proszku
    • 200 g mąki
    • 200 g posiekanej, gorzkiej czekolady (z orzechami laskowymi)
    • na lukier:
    • 250 g cukru pudru
    • 1 białko jaja
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • - 2 formy do babeczek na 12 babeczek każda, wysmarowane tłuszczem (lub 24 papierowe foremki na blasze do pieczenia)

    Instrukcje

    • Rozgrzej piekarnikdo temperatury 160°C. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta. Włóż do miski robota masło oraz cukier i utrzyj na jednolitą masę.
    • Rozbijaj po kolei jajka do filiżanki i dodawaj przez otwór na produkty do pracującego robota kuchennego. Następnie dodaj kakao w proszku i mąkę w 3 partiach, wraz ze szczyptą soli. Miksuj przez kilka sekund pomiędzy dodawaniem kolejnych partii. Na koniec
    • Przełóż łyżką ciasto do formy do babeczek lub do foremek i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut, na złocisty kolor. Odłóż do ostygnięcia.
    • Wypłucz miskę robota kuchennego i podłącz tarczę emulgacyjną. Włóż do miski cukier puder, białko i sok z pomarańczy i włącz robota. Miksuj do uzyskania lśniącego lukru.
    • Babeczki polej lukrem, udekoruj startą skórką z pomarańczy i włóż na 1 godzinę do lodówki, by polewa zastygła.
    • Wskazówka: Czekoladę można drobno posiekać w robocie kuchennym, korzystając z końcówki do siekania. Pamiętaj, by najpierw połamać czekoladę na kilka kawałków.
    • Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina w lodówce
    Przepis na pieczone czekoladowe babeczki z lukrem | Philips