0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    clean kitchen where recipes are prepared

    Francuska tarta jabłkowa

    Gdyby Twoja babcia pochodziła z Francji, byłaby to jej specjalność

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania na parze: 60 m
    Robot kuchenny
    Desery i wypieki
    Wegetariańska
    Mąka
    Ponad 90 minut
    Owoce

    Składniki

    • Na ciasto:
    • 250 g mąki
    • 125 g zimnego masła (w kostkach)
    • 1 jajko
    • Na nadzienie:
    • 150 g marcepanu
    • 2 łyżki śmietany crème fraîche
    • 1 kg jabłek (Elstar)
    • sok z połówki cytryny
    • 3–4 łyżki płynnego miodu
    • - 26-centymetrowa, okrągła tortownica wysmarowana tłuszczem

    Jak przygotować słodkie oblicze papryki:

    • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i włóż do miski mąkę i masło. Dodaj szczyptę soli i jajko. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki zimnej wody.
    • Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Zawiń ciasto w folię kuchenną i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
    • Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, aby miało szerokość około 30 cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Odkrój wystające kawałki ciasta.
    • Wymieszaj marcepan ze śmietaną crème fraîche i wlej do formy, rozprowadzając równomiernie po dnie. Obierz oraz pokrój jabłka na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne.
    • Wyjmij tartę z piekarnika i posmaruj plasterki jabłek dużą ilością miodu. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie letnia lub zimna. Podawaj z gałką lodów lub śmietaną crème fraîche.
    • Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut w lodówce
    Francuska tarta jabłkowa - Przepis na tradycyjny deser | Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.