Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Francuska tarta jabłkowa

Francuska tarta jabłkowa

Gdyby Twoja babcia pochodziła z Francji, byłaby to jej specjalność

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła (w kostkach)
  • 1 jajko
  • Na nadzienie:
  • 150 g marcepanu
  • 2 łyżki śmietany crème fraîche
  • 1 kg jabłek (Elstar)
  • sok z połówki cytryny
  • 3–4 łyżki płynnego miodu
  • - 26-centymetrowa, okrągła tortownica wysmarowana tłuszczem

Instrukcje

  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i włóż do miski mąkę i masło. Dodaj szczyptę soli i jajko. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki zimnej wody.
  • Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Zawiń ciasto w folię kuchenną i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, aby miało szerokość około 30 cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Odkrój wystające kawałki ciasta.
  • Wymieszaj marcepan ze śmietaną crème fraîche i wlej do formy, rozprowadzając równomiernie po dnie. Obierz oraz pokrój jabłka na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne.
  • Wyjmij tartę z piekarnika i posmaruj plasterki jabłek dużą ilością miodu. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie letnia lub zimna. Podawaj z gałką lodów lub śmietaną crème fraîche.
  • Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut w lodówce
Francuska tarta jabłkowa