Konsumenckie
Produkty

Ciastka z białą czekoladą i orzechami

Ciastka z białą czekoladą i orzechami

Cudownie rozpływają się w ustach

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • 150 g mieszanki niesolonych orzechów
  • 150 g białej czekolady
  • 125 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
  • 400 g drobnego, białego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • - forma do pieczenia (25 x 30 cm) wysmarowana tłuszczem

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do siekania. Grubo posiekaj orzechy i przełóż je do oddzielnej miski.
  • Połam czekoladę na kawałki, wrzuć je do rondla, umieść nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Roztop czekoladę, mieszając.
  • Utrzyj w misce masło i cukier. Rozbijaj po kolei jajka do filiżanki i dodawaj przez otwór na produkty, nie wyłączając robota kuchennego. Następnie dodaj przez otwór na produkty roztopioną czekoladę oraz orzechy i miksuj przez kilka sekund. Potem dodaj mąk
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia i rozprowadź, aby do uzyskać warstwę o grubości 2 cm. Piecz w piekarniku przez 35 minut, aż będzie złociste. Wyjmij formę z piekarnika i odłóż na 10 minut do przestygnięcia.
  • Następnie ostrożnie ponacinaj ciasto w kwadraty (nie przekrajaj całkowicie) i pozostaw do zupełnego ostygnięcia. Zewnętrzna część będzie chrupiąca, podczas gdy wewnątrz ciasto będzie miękkie i lekko ciągnące się.
  • Czas przygotowania: 1 godzina
Ciastka z białą czekoladą i orzechami