Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zapiekanka ziemniaczana z truflami i ricottą

Zapiekanka ziemniaczana z truflami i ricottą

Kremowy i sycący dodatek

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania 0 m

Składniki

  • 150 g parmezanu bez skórki
  • 800 g ziemniaków sałatkowych obranych
  • 100 g ricotty (lub twarogu)
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 trufla
  • 2 łyżki oleju truflowego (opcjonalnie)
  • - naczynie żaroodporne (2-litrowe) wysmarowane tłuszczem
  • - robot kuchenny z końcówką do krojenia i szatkowania

Instrukcje

  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do szatkowania i zetrzyj ser. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do krojenia i pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
  • Ubij w bardzo dużej misce ricottę lub twaróg z mlekiem, połową sera oraz 2 jajkami i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Umyj truflę szczotką i jeśli chcesz – obierz (zamocz obierki w kilku łyżkach spiritusu; dają dużo smaku i aromatu). Utłucz truflę w moździerzu; da to znacznie więcej aromatu niż użycie obierek. Dodaj odrobinę trufli do masy jajecznej.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Ułóż plasterki ziemniaczane w równą warstwę w naczyniu żaroodpornym, a następnie wylej na nią połowę masy jajecznej.
  • Ułóż kolejną warstwę plasterków ziemniaczanych, wylej resztę masy jajecznej i dociśnij.
  • Posyp resztą sera oraz truflą i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 1 godzinę.
  • Czas przygotowania: 30 minut (+ 1 godzina w piekarniku)
Zapiekanka ziemniaczana z truflami i ricottą