0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    clean kitchen where recipes are prepared

    Chleb żytni ze śliwkami i lawendą

    Moc smaku i aromatu

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania na parze: 0 m
    0–30 minut
    Sokowirówka
    Warzywa
    Bezorzechowa
    Wegetariańska
    Bezlaktozowa
    Bezmleczna
    Owoce
    Bezglutenowa
    Napoje i lody

    Składniki

    • 350 g mąki żytniej
    • 150 g mąki
    • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
    • 1 łyżka nasion lawendy lub kminku
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 250 g śliwek (bez pestek)
    • 200 ml soku pomarańczowego
    • - wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
    • - robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta

    Jak przygotować słodkie oblicze papryki:

    • Sposób przygotowania – jak przygotować domowej roboty chleb żytni ze śliwkami i lawendą:
    • Umieść końcówkę do wyrabiania ciasta w misce robota kuchennego, a następnie dodaj mąkę żytnią, zwykłą mąkę, drożdże, nasiona lawendy i sól. Dobrze wymieszaj, a następnie powoli wlej miód, oliwę z oliwek oraz 250 ml letniej wody. Mieszaj składniki w roboci
    • Wyjmij ciasto z miski i na koniec ręcznie zagniataj przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Uformuj ciasto w kulę, włóż ją do miski i przykryj folią kuchenną. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
    • Pokrój śliwki na ćwiartki i powoli podgrzewaj je w soku z pomarańczy przez 5–10 minut, aż cały płyn wyparuje. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozsyp na wierzchu śliwki. Zwiń ciasto i równomiernie wgnieć śli
    • Uformuj ciasto w owal i umieść na blasze do pieczenia. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym oprószonym mąką i pozostaw na dodatkową godzinę do wyrośnięcia.
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na środkowym poziomie i rozpyl trochę wody w jego wnętrzu, korzystając ze spryskiwacza do roślin (lub umieść miseczkę z wodą na dnie piekarnika). Piecz chleb żytni przez 50 m
    • Czas przygotowania: 1 godzina (+ 2½ godziny na wyrośnięcie)
    Przepis na domowej roboty chleb żytni ze śliwkami i lawendą | Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.