Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Chleb żytni ze śliwkami i lawendą

Chleb żytni ze śliwkami i lawendą

Moc smaku i aromatu

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania 0 m

Składniki

  • 350 g mąki żytniej
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżka nasion lawendy lub kminku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g śliwek (bez pestek)
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • - wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
  • - robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta

Instrukcje

  • Umieść końcówkę do wyrabiania ciasta w misce robota kuchennego, a następnie dodaj mąkę żytnią, zwykłą mąkę, drożdże, nasiona lawendy i sól. Dobrze wymieszaj, a następnie powoli wlej miód, oliwę z oliwek oraz 250 ml letniej wody. Mieszaj składniki w roboci
  • Wyjmij ciasto z miski i na koniec ręcznie zagniataj przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Uformuj ciasto w kulę, włóż ją do miski i przykryj folią kuchenną. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Pokrój śliwki na ćwiartki i powoli podgrzewaj je w soku z pomarańczy przez 5–10 minut, aż cały płyn wyparuje. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozsyp na wierzchu śliwki. Zwiń ciasto i równomiernie wgnieć śli
  • Uformuj ciasto w owal i umieść na blasze do pieczenia. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym oprószonym mąką i pozostaw na dodatkową godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na środkowym poziomie i rozpyl trochę wody w jego wnętrzu, korzystając ze spryskiwacza do roślin (lub umieść miseczkę z wodą na dnie piekarnika). Piecz chleb żytni przez 50 m
  • Czas przygotowania: 1 godzina (+ 2½ godziny na wyrośnięcie)
Chleb żytni ze śliwkami i lawendą