Konsumenckie
Produkty

Bibimbap

Bibimbap

Zdrowe, codzienne danie

Porcje 1 p, Czas gotowania 35 m

Składniki

  • 300 g ryżu
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 rzodkiew japońska (daikon)
  • 50 g kiełków fasoli sojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mięsa na steki, pokrojonego w paski

Instrukcje

  • Ugotuj ryż w garnku do gotowania ryżu. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę.
  • Wymieszaj 1 ząbek czosnku z 2 łyżkami oleju sezamowego i dopraw do smaku solą. W robocie kuchennym, używając tarczy do szatkowania, poszatkuj ogórek, marchewkę i białą rzodkiew (warzywa powinny być pocięte na paski wielkości zapałek) i wymieszaj z każdym z warzyw trochę mieszanki z czosnkiem.
  • Rozgrzej w woku olej i podsmaż w wysokiej temperaturze, mieszając, mięso na steki z sosem sojowym, cukrem i pozostałym czosnkiem.
  • Nałóż łyżką warzywa i mięso na ryż i skrop olejem sezamowym. Podawaj z pastą gochujang.
  • Całkowity czas przygotowania: 35 minut
Bibimbap