Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Cukinia nadziewana mielonym mięsem

Cukinia nadziewana mielonym mięsem

Porcje p, Czas przygotowania: 20 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 1 duża cukinia (ok. 400 g)
  • 50 g sera feta, pokruszonego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • ½ łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 200 g chudej mielonej wołowiny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Płytka miska o średnicy ok. 15 cm

Instrukcje

  • Odetnij końcówki cukini i pokrój ją na sześć równych części. Ustaw pokrojone cząstki pionowo i wydrąż je łyżeczką w taki sposób, aby po bokach zostało 1/2 cm i 1 cm na dole. Posyp wydrążoną część odrobiną soli.
  • Rozgrzej frytownicę airfryer do 180°C.
  • Wymieszaj mieloną wołowinę z serem feta, czosnkiem, papryką w proszku i pieprzem dla smaku, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Podziel wołowinę na sześć równych części.
  • Napełnij wydrążone kawałki cukini mieloną wołowiną i uklep nadzienie. Wygładź powierzchnię mokrą ręką.
  • Włóż cukinię do miski i umieść miskę w koszu. Wsuń kosz do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 20 minut. Piecz nadziewaną cukinię, dopóki nie zbrązowieje. Doskonale pasuje do żółtego ryżu i pieczonych pomidorków koktajlowych.
Cukinia nadziewana mielonym mięsem