Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Szaszłyki rybne z groszkiem cukrowym i majonezem limonkowym

Szaszłyki rybne z groszkiem cukrowym i majonezem limonkowym

Pikantne i smaczne

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 65 m

Składniki

  • 300 g ryżu basmati
  • sól
  • pieprz
  • Starta skórka i sok z 1 limonki
  • 100 ml majonezu
  • 300 g twardej białej ryby (dorsz, sum)
  • 8 paluszków krabowych, pokrojonych na połówki
  • 8 krewetek jumbo
  • 300 g oczyszczonego groszku cukrowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu

Instrukcje

  • Umieść skórkę z limonki w pojemniku na przyprawy.
  • Do pojemnika na ryż wsyp ryż i dodaj 450 ml wody, a następnie umieść na pojemniku do gotowania na parze nr 1. Ustaw minutnik na 40 minut i ugotuj.
  • Wymieszaj majonez z 2 łyżkami soku z limonki, startą skórką z limonki, solą i pieprzem.
  • Pokrój rybę w 16 kostek. Na drewnianym szpikulcu umieść na przemian po 2 kostki białej ryby, 2 paluszki krabowe, a na końcu nadziej krewetkę.
  • Po 40 minutach umieść ryż w pojemniku do gotowania na parze nr 3, groszek cukrowy w pojemniku nr 2, a szaszłyki rybne w pojemniku nr 1. Ustaw minutnik na 5 minut, gotuj rybę, aż stanie się miękka i ugotuj groszek al dente.
  • Ułóż szaszłyki rybne na ryżu i groszku cukrowym, posyp nasionami sezamu i podawaj z majonezem limonkowym.
  • Całkowity czas przygotowania: około 65 minut
Szaszłyki rybne z groszkiem cukrowym i majonezem limonkowym