Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Frytki z dipem jogurtowym

Frytki z dipem jogurtowym

Porcje 3 p, Czas przygotowania: 20 m, Czas gotowania 15 m

Składniki

  • 500 g dużych ziemniaków twardych
  • ½ łyżki oliwy (z oliwek)
  • 150 ml jogurtu (greckiego)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Świeżo zmielony pieprz czarny

Instrukcje

  • Obierz ziemniaki i pokrój je (nożem do frytek) na długie paski o grubości 8 mm.
  • Zamocz frytki w wodzie na minimum 30 minut. Odcedź je dokładnie i następnie osusz papierowym ręcznikiem
  • Rozgrzej frytownicę wielofunkcyjną airfryer do 150°C. W szerokiej misce dokładnie pokryj paski ziemniaków oliwą, a następnie przenieś je do kosza.
  • Wsuń kosz do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 5 minut. Podsmażaj frytki do momentu, kiedy staną się kruche, a następnie poczekaj, aż ostygną.
  • Zwiększ temperaturę w urządzeniu airfryer do 180°C. Wsuń ponownie kosz z frytkami do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 12-16 minut. Smaż frytki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor.
  • Podczas smażenia frytek przygotuj dip jogurtowy. W małej misce wymieszaj jogurt z pietruszką i szczypiorkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Umieść frytki do odcieknięcia w durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posyp frytki solą. Podaj frytki z dipem jogurtowym i surówką. Doskonale pasują do pieczonego mięsa lub kurczaka.
Frytki z dipem jogurtowym