Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Śródziemnomorskie nuggetsy z kurczaka

Śródziemnomorskie nuggetsy z kurczaka

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 20 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 2 kromki czerstwego białego chleba w kawałkach
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 250 g filetu z kurczaka w kawałkach
  • 1 żółtko, 2 białka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Instrukcje

  • Zmiel w robocie kuchennym chleb z papryką w proszku, aby uzyskać kruchą mieszankę, a następnie wymieszaj ją z oliwą z oliwek. Przełóż tę mieszankę do miski.
  • Zmiel filet z kurczaka na purée w robocie kuchennym, a następnie wymieszaj z żółtkiem, czosnkiem, pesto i pietruszką. Dodaj ½ łyżeczki soli i pieprz do smaku.
  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Ubij białka w misce. Uformuj z mieszanki z kurczaka 10 kulek i przyciśnij je, tworząc owalne kawałki. Zanurz je najpierw w białku, a następnie obtocz w bułce tartej. Kawałki kurczaka muszą być dokładnie pokryte bułką tartą.
  • Włóż pięć kawałków kurczaka do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 10 minut. Smaż kawałki kurczaka do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor. Następnie usmaż pozostałe kawałki. Świetnie smakują z frytkami i surówką.
Śródziemnomorskie nuggetsy z kurczaka