Zmiel w robocie kuchennym chleb z papryką w proszku, aby uzyskać kruchą mieszankę, a następnie wymieszaj ją z oliwą z oliwek. Przełóż tę mieszankę do miski.
Zmiel filet z kurczaka na purée w robocie kuchennym, a następnie wymieszaj z żółtkiem, czosnkiem, pesto i pietruszką. Dodaj ½ łyżeczki soli i pieprz do smaku.
Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
Ubij białka w misce. Uformuj z mieszanki z kurczaka 10 kulek i przyciśnij je, tworząc owalne kawałki. Zanurz je najpierw w białku, a następnie obtocz w bułce tartej. Kawałki kurczaka muszą być dokładnie pokryte bułką tartą.
Włóż pięć kawałków kurczaka do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 10 minut. Smaż kawałki kurczaka do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor. Następnie usmaż pozostałe kawałki. Świetnie smakują z frytkami i surówką.
Podobne przepisy
Dania główne
Przepis na wieprzowinę satay z sosem z orzeszków ziemnych | Philips