Rozgrzej frytownicę AirFryer do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój je w 3cm kostkę. Zamocz pokrojone ziemniaki w wodzie na minimum 30 minut. Odsącz je i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
W średniej misce wymieszaj jedną łyżkę oliwy z oliwek z papryką, dodając pieprzu do smaku. Tak przyprawioną oliwą polej kostki ziemniaczane.
Przełóż kostki ziemniaczane do kosza i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i smaż kostki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i będą gotowe. Co pewien czas obracaj kostki.
W małej misce wymieszaj jogurt grecki z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku. Posyp papryką. Podaj jogurt jako dip do ziemniaków.
Podaj kostki ziemniaczane na półmisku, posypując je solą. Doskonale pasują do steków z antrykotu lub kebabu.
Podobne przepisy
Dania główne
Przepis na wieprzowinę satay z sosem z orzeszków ziemnych | Philips