Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Pieczone ziemniaki paprykowe z jogurtem greckim

Pieczone ziemniaki paprykowe z jogurtem greckim

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 800 g ziemniaków twardych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pikantnej papryki
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • 150 ml jogurtu greckiego

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę AirFryer do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój je w 3cm kostkę. Zamocz pokrojone ziemniaki w wodzie na minimum 30 minut. Odsącz je i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • W średniej misce wymieszaj jedną łyżkę oliwy z oliwek z papryką, dodając pieprzu do smaku. Tak przyprawioną oliwą polej kostki ziemniaczane.
  • Przełóż kostki ziemniaczane do kosza i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i smaż kostki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i będą gotowe. Co pewien czas obracaj kostki.
  • W małej misce wymieszaj jogurt grecki z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku. Posyp papryką. Podaj jogurt jako dip do ziemniaków.
  • Podaj kostki ziemniaczane na półmisku, posypując je solą. Doskonale pasują do steków z antrykotu lub kebabu.
Pieczone ziemniaki paprykowe z jogurtem greckim