Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Kremowe bułeczki serowe

Kremowe bułeczki serowe

Rozpływają się w ustach

Porcje 1 p, Czas gotowania 120 m

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
  • 350 ml letniego mleka
  • 50 g startego parmezanu
  • 10 g aktywnych suchych drożdży lub 37,5 g świeżych drożdży
  • 750 g mąki uniwersalnej
  • Przybranie:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • starty parmezan
  • Nadzienie:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła

Instrukcje

  • W blenderze połącz jajka, olej, cukier, sól, mleko oraz ser i miksuj przez 1 minutę.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę i drożdże. Przelej wymieszane składniki z blendera do miski z mąką i ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  • Uformuj z ciasta 25-30 bułeczek (wielkości mandarynki) i odłóż je na 1 godzinę na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  • Piecz bułeczki w piekarniku przez 20 minut, aż staną się złociste. Wyjmij z piekarnika, posmaruj masłem i posyp parmezanem.
  • Następnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem parmezanu. Podgrzej mieszankę składników aż zacznie gęstnieć, następnie zdejmij ją z ognia i wmieszaj parmezan.
  • Przekrój bułeczki w poprzek, posmaruj jedną połowę nadzieniem i ponownie nałóż na górę drugą połowę. Podawaj ciepłe.
  • Całkowity czas przygotowania: 2 godziny
Kremowe bułeczki serowe