Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Majonez domowy z pieczonym czosnkiem

Majonez domowy z pieczonym czosnkiem

Prosty i uniwersalny

Porcje 1 p, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżki białego octu winnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu. Wrzuć na oliwę ząbki czosnku (nieobrane) i pozostaw na bardzo małym ogniu na 15 minut, aż zmiękną, uważając by się nie przypaliły. Pozostaw w oliwie do ostygnięcia.
  • Do robota kuchennego podłącz tarczę emulgacyjną. Wyciśnij kciukiem i palcem wskazującym ząbki czosnku do miski (wyrzuć skórkę). Dodaj żółtko, musztardę, ocet i szczyptę soli. Miksuj przez 15 sekund.
  • Do miski uruchomionego robota dodawaj przez otwór na produkty oliwę od smażenia czosnku małym strumieniem. Co chwilę przestawaj dolewać, by oliwa mógł się dobrze połączyć z żółtkiem.
  • Po dolaniu całości oliwy czosnkowej możesz dolać olej słonecznikowy w trochę szybszym tempie. Miksuj, aż otrzymasz gęsty, kremowy majonez. Przypraw do smaku.
  • Całkowity czas przygotowania: 20 minut
Majonez domowy z pieczonym czosnkiem