1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Majonez domowy z pieczonym czosnkiem

    Prosty i uniwersalny

    Porcje 1 p, Czas gotowania 20 m

    Składniki

    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka musztardy
    • ½ łyżki białego octu winnego
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Instrukcje

    • Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu. Wrzuć na oliwę ząbki czosnku (nieobrane) i pozostaw na bardzo małym ogniu na 15 minut, aż zmiękną, uważając by się nie przypaliły. Pozostaw w oliwie do ostygnięcia.
    • Do robota kuchennego podłącz tarczę emulgacyjną. Wyciśnij kciukiem i palcem wskazującym ząbki czosnku do miski (wyrzuć skórkę). Dodaj żółtko, musztardę, ocet i szczyptę soli. Miksuj przez 15 sekund.
    • Do miski uruchomionego robota dodawaj przez otwór na produkty oliwę od smażenia czosnku małym strumieniem. Co chwilę przestawaj dolewać, by oliwa mógł się dobrze połączyć z żółtkiem.
    • Po dolaniu całości oliwy czosnkowej możesz dolać olej słonecznikowy w trochę szybszym tempie. Miksuj, aż otrzymasz gęsty, kremowy majonez. Przypraw do smaku.
    • Całkowity czas przygotowania: 20 minut
    Majonez domowej roboty z pieczonym czosnkiem - Uniwersalny przepis | Philips