0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    clean kitchen where recipes are prepared

    Majonez domowy z pieczonym czosnkiem

    Prosty i uniwersalny

    Porcje 1 p, Czas gotowania na parze: 20 m
    0–30 minut
    Alkohol
    Warzywa
    Bezorzechowa
    Wegetariańska
    Przystawki
    Robot kuchenny
    Bezmleczna

    Składniki

    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka musztardy
    • ½ łyżki białego octu winnego
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Jak przygotować słodkie oblicze papryki:

    • Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu. Wrzuć na oliwę ząbki czosnku (nieobrane) i pozostaw na bardzo małym ogniu na 15 minut, aż zmiękną, uważając by się nie przypaliły. Pozostaw w oliwie do ostygnięcia.
    • Do robota kuchennego podłącz tarczę emulgacyjną. Wyciśnij kciukiem i palcem wskazującym ząbki czosnku do miski (wyrzuć skórkę). Dodaj żółtko, musztardę, ocet i szczyptę soli. Miksuj przez 15 sekund.
    • Do miski uruchomionego robota dodawaj przez otwór na produkty oliwę od smażenia czosnku małym strumieniem. Co chwilę przestawaj dolewać, by oliwa mógł się dobrze połączyć z żółtkiem.
    • Po dolaniu całości oliwy czosnkowej możesz dolać olej słonecznikowy w trochę szybszym tempie. Miksuj, aż otrzymasz gęsty, kremowy majonez. Przypraw do smaku.
    • Całkowity czas przygotowania: 20 minut
    Majonez domowej roboty z pieczonym czosnkiem - Uniwersalny przepis | Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.