Konsumenckie

Humus

Humus

Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

Porcje 6, Czas przygotowania: 30 min.,

Składniki

  • 5 łyżek nasion sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g (1 szkl.) ciecierzycy (z puszki), 3 łyżki płynu z puszki (odsącz i opłucz ciecierzycę)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 słodka czerwona papryka (opcjonalnie) bez nasion i białej błony

Instrukcje

  • 1. Przez 2 minuty przypiekaj nasiona sezamu na suchej patelni, często mieszając, aż staną się złotobrązowe. Podziel ząbki czosnku na pół. Przy użyciu blendera ręcznego lub rozdrabniacza XL rozgnieć ciecierzycę z 2–3 łyżkami soku odlanego z puszki ciecierzycy, nasionami sezamu, czosnkiem, jogurtem i 1 łyżką oleju, aby uformować gładką pastę.
  • 2. Dodaj sok z cytryny i ucieraj pastę przez kilka sekund. Przypraw humus cukrem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
  • 3. Przełóż pastę do płytkiego naczynia i uformuj kształt spirali przy użyciu łyżeczki. Spryskaj pozostałym olejem i przyprósz papryką w proszku.
  • 4. Udekoruj dokładnie posiekaną pietruszką i czerwoną papryką pokrojoną na paski.
  • Wskazówka: Smakuje świetnie z chlebem naan lub pita.
Humus