0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    hummus masthead

    Humus

    Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

    Porcje 6, Czas przygotowania: 30 min.
    Warzywa
    Przystawki
    30–60 minut

    Składniki

    • 5 łyżek nasion sezamu
    • 3 ząbki czosnku
    • 200 g (1 szkl.) ciecierzycy (z puszki), 3 łyżki płynu z puszki (odsącz i opłucz ciecierzycę)
    • 1 łyżka jogurtu greckiego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 szczypta cukru
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1 szczypta papryki w proszku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie)
    • 1 słodka czerwona papryka (opcjonalnie) bez nasion i białej błony

    Jak przygotować słodkie oblicze papryki:

    • 1. Przez 2 minuty przypiekaj nasiona sezamu na suchej patelni, często mieszając, aż staną się złotobrązowe. Podziel ząbki czosnku na pół. Przy użyciu blendera ręcznego lub rozdrabniacza XL rozgnieć ciecierzycę z 2–3 łyżkami soku odlanego z puszki ciecierzycy, nasionami sezamu, czosnkiem, jogurtem i 1 łyżką oleju, aby uformować gładką pastę.
    • 2. Dodaj sok z cytryny i ucieraj pastę przez kilka sekund. Przypraw humus cukrem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
    • 3. Przełóż pastę do płytkiego naczynia i uformuj kształt spirali przy użyciu łyżeczki. Spryskaj pozostałym olejem i przyprósz papryką w proszku.
    • 4. Udekoruj dokładnie posiekaną pietruszką i czerwoną papryką pokrojoną na paski.
    • Wskazówka: Smakuje świetnie z chlebem naan lub pita.
    Humus

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.