Konsumenckie

Miętowy sos chutney

Miętowy sos chutney

Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

Czas przygotowania: 20 min.,

Składniki

  • 50 g (3 1/2 łyżki) jogurtu
  • 1 pęczek mięty (tylko liście)
  • 20 liści świeżej kolendry
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 1 mały obrany kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy masala w proszku
  • Gruba czarna sól

Instrukcje

  • 1. Pokrój papryczkę i cebulę na małe kawałki mieszczące się w koszu MultiChopper Accessory.
  • 2. Włóż papryczkę do końcówki MultiChopper Accessory i pokrój ją na małe kawałki. Następnie powtórz te czynności dla cebuli, imbiru i ząbka czosnku. Przełóż wszystkie pokrojone składniki do dzbanka.
  • 3. Zerwij liście mięty i kolendry z łodygi. Włóż je do rozdrabniacza XL.
  • 4. Wymieszaj dokładnie i przełóż mieszankę mięty i kolendry do dzbanka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do dzbanka.
  • 5. Jeszcze raz wymieszaj składniki, używając końcówki blendera ręcznego.
  • 6. Przypraw sos chutney czarną solą, przykryj go i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem. Pozwoli to na wymieszanie smaków.
Miętowy sos chutney