Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Karczochy z sosem salsa verde

Karczochy z sosem salsa verde

Ziołowa przyjemność

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 50 m

Składniki

  • 4 duże karczochy
  • 1 cytryna
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 posiekany filet z sardeli
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 50 g mieszanych zielonych ziół (na przykład: pietruszka, mięta, koperek i szczypiorek)
  • 100 ml oliwy z oliwek

Instrukcje

  • Odetnij liście i końcówki łodyg karczochów, w taki sposób, aby ułożyć je pionowo. Przetrzyj brzegi połową cytryny, a drugą połowę pokrój na plasterki.
  • Połóż plasterek cytryny na każdym karczochu i umieść je w pojemniku do gotowania na parze nr 1. Ustaw minutnik na 35 minut i ugotuj karczochy.
  • Przygotuj sos, mieszając czosnek, kapary, sardelę, musztardę i 1 łyżkę soku z cytryny za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Karczochy podawaj razem z sosem salsa verde.
  • Całkowity czas przygotowania: około 50 minut
Karczochy z sosem salsa verde