1
Philips Chef

Karczochy z sosem salsa verde

Przepis na pyszne i zdrowe karczochy z sosem salsa verde | Philips

Karczochy z sosem salsa verde to ziołowa przyjemność.

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 50 m

Składniki

  • 4 duże karczochy
  • 1 cytryna
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 posiekany filet z sardeli
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 50 g mieszanych zielonych ziół (na przykład: pietruszka, mięta, koperek i szczypiorek)
  • 100 ml oliwy z oliwek

Instrukcje

  • Sposób przygotowania – jak przygotować karczochy z sosem salsa verde:
  • Odetnij liście i końcówki łodyg karczochów w taki sposób, aby ułożyć je pionowo.
  • Przekrój cytrynę na pół. Następnie jedną jej połową przetrzyj brzegi karczochów, a drugą połowę pokrój na plasterki.
  • Przekrój cytrynę na pół. Następnie jedną jej połową przetrzyj brzegi karczochów, a drugą połowę pokrój na plasterki. • Połóż plasterek cytryny na każdym z karczochów, a następnie umieść je w pojemniku do gotowania na parze nr 1.
  • Ustaw minutnik urządzenia na 35 minut i ugotuj karczochy.
  • Obierz dokładnie ząbki czosnku.
  • Posiekaj filet z sardeli.
  • Przygotuj sos, mieszając czosnek, kapary, sardelę, musztardę i łyżkę soku z cytryny za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego. Na koniec dodaj do sosu 100 ml oliwy z oliwek.
  • Zalecane jest podawanie karczochów razem z sosem salsa verde.
  • Całkowity czas przygotowania: około 50 minut.
Przepis na pyszne i zdrowe karczochy z sosem salsa verde | Philips