Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Chłodnik z dymki z dodatkiem sera pleśniowego

Chłodnik z dymki z dodatkiem sera pleśniowego

Delikatna i pikantna zarazem

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 30 m, Czas gotowania 30 m

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 6 dymek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzoli)

Instrukcje

  • Obierz pomidory i pokrój w kostkę, następnie gotuje je przez 15–20 minut w bulionie z kurczaka.
  • Umyj i posiekaj dymki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż dymki na dużym ogniu, aż staną się złocistobrązowe, a następnie przypraw do smaku. Odłóż do ostygnięcia na kilka minut (temperatura nie powinna przekraczać 80°C).
  • Zmiksuj ziemniaki, bulion i dymki w blenderze na gładką masę, miksując je na najwyższych obrotach (ustawienie MAX) przez co najmniej 1 minutę. Podczas miksowania dodaj schłodzonej śmietanki, aby zupa zyskała kremową konsystencję. Odłóż do schłodzenia na c
  • Przed podaniem dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Posyp szczypiorkiem i pokruszonym serem pleśniowym.
  • Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny w lodówce
Chłodnik z dymki z dodatkiem sera pleśniowego