Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Czosnkowa ciabatta z mozzarellą i świeżym pesto

Czosnkowa ciabatta z mozzarellą i świeżym pesto

Klasyczne połączenie

Porcje 4 p, Czas gotowania 15 m

Składniki

  • 25 g świeżych listków bazylii
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 2 przekrojone na pół ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 bochenek ciabatty
  • 2 kulki mozzarelli (z mleka bawolego)

Instrukcje

  • Włóż liście bazylii, orzeszki piniowe i 1 ząbek czosnku do rozdrabniacza blendera ręcznego. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek aż do uzyskania właściwej konsystencji, a następnie dodaj ser i zmiksu
  • Pokrój ciabattę na grube kromki i upiecz je na złocistobrązowo.
  • Wyjmij z piekarnika i wetrzyj w nie resztę czosnku, gdy kromki będą jeszcze ciepłe. Połóż na nich plasterki mozzarelli i trochę pesto.
  • Podawaj ciepłe.
  • Całkowity czas przygotowania: 15 minut
Czosnkowa ciabatta z mozzarellą i świeżym pesto