Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Klopsiki z serem feta

Klopsiki z serem feta

Porcje 10 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 8 m

Składniki

  • 150 g mielonej jagnięciny lub chudej zmielonej wołowiny
  • 1 drobno pokruszona kromka czerstwego białego chleba
  • 50 g pokruszonego greckiego sera feta
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
  • ½ łyżki startej skórki z cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Płytkie, okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 15 cm
  • Widelczyki do tapas

Instrukcje

  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Zmieszaj w misce mięso mielone z okruchami chleba, serem feta, oregano, skórką z cytryny i czarnym pieprzem. Dobrze wszystko zagnieć.
  • Podziel masę na 10 równych porcji i wilgotnymi rękoma uformuj gładkie kulki.
  • Umieść kulki w naczyniu żaroodpornym i włóż je do kosza. Wsuń kosz do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 8 minut. Piecz klopsiki, dopóki ładnie nie zarumienią się.
  • Podawaj klopsiki z widelczykami do tapas na gorącym półmisku.
Klopsiki z serem feta