Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Minipierożki empanada z kiełbasą chorizo

Minipierożki empanada z kiełbasą chorizo

Porcje p, Czas przygotowania: 20 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 125 g kiełbasy chorizo pokrojonej w małą kostkę
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • ¼ czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki pietruszki
  • 200 g schłodzonego ciasta na tartę (pâte brisée) lub ciasta na pizzę

Instrukcje

  • Wymieszaj kiełbasę chorizo z szalotką i papryką na patelni i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, dopóki papryka nie zmięknie. Zestaw z ognia, dodaj pietruszkę i wymieszaj. Ostudź mieszaninę.
  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Szklanką wytnij z ciasta dwadzieścia kół o średnicy 5 cm. Na każde kółko nałóż czubatą łyżkę nadzienia z chorizo. Ściskaj brzegi pierożków między kciukiem a palcem wskazującym, tak aby powstały „ząbki”.
  • Włóż 10 pierożków empanada do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 10 minut. Piecz pierożki, dopóki nie nabiorą złocistobrązowego koloru.
  • W podobny sposób upiecz pozostałe pierożki empanada. Podawaj je, gdy będą letnie.
Minipierożki empanada z kiełbasą chorizo