Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Prosta, ale elegancka

Porcje 4 p, Czas gotowania 90 m

Składniki

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych, obranych i przekrojonych na pół
  • 100 ml mleka
  • 125 ml śmietanki
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 g tartego sera gruyère
  • - naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do robota kuchennego podłącz tarczę krojącą. Przeciśnij kawałki ziemniaka przez otwór na produkty i pokrój na cienkie plasterki. Włóż plasterki do durszlaka, spłucz zimną wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznik
  • Wymieszaj w misce mleko, śmietankę, czosnek i pieprz i dodaj trochę soli. Następnie dodaj plasterki ziemniaka i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
  • Piecz potrawę na środkowym poziomie piekarnika przez 75 minut, aż uzyska złocisty kolor.
  • Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
  • Wskazówka: Ser gruyère możesz zetrzeć w robocie kuchennym.
  • Czas przygotowania: 90 minut
Zapiekanka ziemniaczana