0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    clean kitchen where recipes are prepared

    Zapiekanka ziemniaczana

    Prosta, ale elegancka

    Porcje 4 p, Czas gotowania na parze: 90 m
    Bezorzechowa
    60–90 minut
    Wegetariańska
    Robot kuchenny
    Ser
    Startery i przekąski
    Ziemniaki

    Składniki

    • 1 kg ziemniaków sałatkowych, obranych i przekrojonych na pół
    • 100 ml mleka
    • 125 ml śmietanki
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 100 g tartego sera gruyère
    • - naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem

    Jak przygotować słodkie oblicze papryki:

    • Sposób przygotowania – jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z serem gruyère:
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do robota kuchennego podłącz tarczę krojącą. Przeciśnij kawałki ziemniaka przez otwór na produkty i pokrój na cienkie plasterki. Włóż plasterki do durszlaka, spłucz zimną wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikiem.
    • Wymieszaj w misce mleko, śmietankę, czosnek i pieprz i dodaj trochę soli. Następnie dodaj plasterki ziemniaka i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
    • Piecz potrawę na środkowym poziomie piekarnika przez 75 minut, aż uzyska złocisty kolor.
    • Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
    • Wskazówka: Ser gruyère możesz zetrzeć w robocie kuchennym.
    • Czas przygotowania: 90 minut
    Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem gruyère | Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.