Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem

Porcje 2 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 30 m

Składniki

  • 4 ziemniaki z dużą ilością skrobi, po ok. 125 g każdy
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki jogurtu (greckiego)
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 cebula dymka pokrojona w cienkie krążki
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżka kaparów

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę AirFryer do 180°C. Zamocz ziemniaki na minimum 30 minut i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Posmaruj delikatnie ziemniaki za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i umieść je w koszu. Wsuń kosz do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 30 minut. Smaż ziemniaki do momentu, kiedy będą chrupiące i gotowe.
  • Ugnieć dokładnie tuńczyka w misce, dodając jogurt i chili w proszku. Wymieszaj dokładnie. Wsyp połowę cebuli dymki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Umieść ziemniaki na dwóch talerzach i natnij je wzdłuż górnej części. Delikatnie otwórz ziemniaki i nałóż łyżką mieszankę tuńczykową do środka. Posyp nadzienie chili w proszku, nałóż łyżką kapary i ułóż na wierzchu resztę cebuli dymki.
  • Danie świetnie smakuje z surówką.
Pieczone ziemniaki z tuńczykiem