Gospodarstwo domowe

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

Porcje 4, Czas przygotowania: 30 min., Czas gotowania 20 min.

Składniki

  • 500 ml (2 szkl.) wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g (1 łyżka) masła
  • Mąka (1 łyżka)
  • 250 ml (1 szkl.) śmietany
  • 500 g młodych białych pieczarek, oczyszczonych
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • Świeża natka pietruszki

Instrukcje

  • 1. Przygotuj zasmażkę, rozpuszczając masło w rondlu na małym ogniu. Kiedy masło się roztopi, dodaj mąkę i mieszaj na średnio małym ogniu przez klika minut, aż zasmażka stanie się błyszcząca i nabierze konsystencji pasty.
  • 2. Kiedy zasmażka stanie się błyszcząca, zdejmij rondel z ognia i zostaw do wystygnięcia.
  • 3. Podduś pieczarki na patelni na niewielkiej ilości masła.
  • 4. Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową i bulion. Gotuj na wolnym ogniu, aż całość dobrze się podgrzeje, czyli przez około 5 minut.
  • 5. Wlej gorącą zupę do przestudzonej zasmażki i zmiksuj blenderem ręcznym.
  • 6. Przesmaż boczek na patelni i dodaj do zupy.
  • 7. Udekoruj odrobiną śmietany i natką pietruszki.
  • Wskazówka: Gałka muszkatołowa podkreśla smak pieczarek i wydobywa pyszny, głęboki aromat grzybów.
Zupa pieczarkowa