1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Produkty

    Philips AVENT - Baby and toddler recipes
    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    Przepisy na dania dla niemowląt i starszych dzieci

    Gdy Twoje dziecko będzie już gotowe na swoje pierwsze dania z pokarmów stałych, zacznij od podania mu startego pojedynczego owocu lub warzywa, a następnie zacznij wprowadzać nowości.

    Philips AVENT - Baby and toddler recipes

    Podstawowe przeciery z owoców i warzyw

    Przecier jabłkowo-gruszkowy

    Większość przecierów z owoców i warzyw można łatwo przygotować w ten sam podstawowy, prosty sposób. Na początek polecamy brzoskwinie, jabłka, gruszki, dynię, kalafior lub brokuł. Zazwyczaj do przygotowania jednej porcji wystarczy jedno warzywo lub owoc.

    Składniki

    1 jabłko

    1 gruszka

    Wystarczy na 2 porcje.

    Inne pyszne kombinacje to banan z morelą oraz gruszka ze śliwką.

    Sposób przygotowania:

    • Obierz jabłko i gruszkę
    • Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki
    • Do małego rondla wlej 10 łyżek wody
    • Gotuj owoce na wolnym ogniu do miękkości
    • Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

    Powrót do przepisów

    Purée brokułowo-ziemniaczane

    Składniki

    1 ziemniak

    1 mały brokuł

    Wystarczy na 2 porcje.

    Inne pyszne kombinacje warzywne to groszek z marchewką, kabaczkiem i batatem.

    Sposób przygotowania

    • Usuń łodygę brokułu i pokrój brokuł na różyczki
    • Obierz, pokrój i ugotuj batat
    • Połóż różyczki brokułu na wkładce do gotowania na parze umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą
    • Przykryj i gotuj na parze do miękkości (ok. 10 minut)
    • Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

    Powrót do przepisów

    Bakłażanowy przysmak

    Składniki

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    1/3 bakłażana obranego i pokrojonego w plastry

    1 łyżka rodzynek

    2 łyżki ugotowanego ryżu

    Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania

    • Włóż bakłażana i pomidora do rondla z niewielką ilością wody
    • Doprowadź do wrzenia
    • Dodaj rodzynki; nie przesadź z ich ilością, w przeciwnym razie zdominują smak potrawy
    • Gotuj do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)
    • Dodaj cynamon do smaku
    • Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy
    • Dodaj ryż i zmiksuj wszystkie składniki na puree
    • Podaj porcję i zamroź lub schłodź resztę

    Powrót do przepisów

    Kurczak z pomidorami i ziemniakami

    Składniki

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę

    30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

    Sposób przygotowania

    • Włóż ziemniaka i pierś z kurczaka do rondla z niewielką ilością wody
    • Doprowadź do wrzenia
    • Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)
    • Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pomidora
    • Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy
    • Składniki purée

    Powrót do przepisów

    Dorsz z brokułami

    Składniki

    1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

    85 g brokułów umytych, obranych i drobno posiekanych

    30 g dorsza

    Sposób przygotowania

    • Doprowadź ziemniaka i brokuł do wrzenia
    • Dodaj dorsza i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut)
    • Zmiksuj składniki i dodaj nieco mleka, jakie pije zwykle Twoje dziecko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję

    Powrót do przepisów

    Od 6 do 7 miesiąca życia można zacząć podawać dziecku pokarmy zawierające małe, miękkie kawałki, na których dziecko może uczyć się przeżuwania.

    Mieszanka warzywna

    Składniki

    2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

    1 cukinia umyta i drobno pokrojona

    1 bakłażan umyty i drobno pokrojony

    140 g umytych i pokrojonych w plastry pieczarek

    1 cebula obrana i pokrojona w plastry

    Kilka ząbków czosnku

    Świeże gałązki rozmarynu

    Sól

    Świeżo zmielony pieprz

    Delikatna oliwa z oliwek



    2 porcje dla dorosłych i 1 dla dziecka. Czas przygotowania potrawy: 60 minut.

    Sposób przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek
    • Włóż ziemniaki i warzywa do naczynia żaroodpornego
    • Między nie wsuń kilka ząbków czosnku i gałązek rozmarynu
    • Zrób to w taki sposób, aby móc potem wydzielić porcję bez czosnku, cebuli i ziół dla dziecka
    • Skrop potrawę oliwą z oliwek
    • Umieść naczynie na środkowej wysokości w piekarniku i piecz przez 45 minut; przez pierwszych 30 minut danie powinno być przykryte folią aluminiową
    • Porcje dla dorosłych można doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem
    • Porcję dla dziecka należy zmiksować lub rozgnieść widelcem

    Powrót do przepisów

    Spaghetti z sosem

    Składniki

    45 g spaghetti

    1 mały pomidor obrany, z usuniętymi pestkami, drobno pokrojony

    2 marchewki obrane i pokrojone w plastry

    1 łyżka mrożonego groszku

    45 g chudego mięsa wołowego mielonego

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    Sposób przygotowania

    • Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
    • Gotuj marchewkę i groszek ze spaghetti przez co najmniej 5 minut
    • Na minutę przed końcem gotowania dodaj pomidora
    • Rozgrzej oliwę lub margarynę na patelni i smaż mieloną wołowinę, aż będzie dobrze wymażona (ok. 10 minut)
    • Odsącz spaghetti i warzywa, odlewając nieco wody od gotowania
    • Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

    Powrót do przepisów

    Kurczak z ryżem

    Składniki

    60 g brokułów, umytych i drobno posiekanych

    ½ nektarynki z usuniętą pestką, obranej i pokrojonej w plasterki

    30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    45 g ryżu

    Sposób przygotowania

    • Podgrzej w rondlu około 90 ml wody
    • Dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będzie miękki
    • Na 6–8 minut przed końcem gotowania dodaj brokuł i nektarynkę
    • Większość wody użytej do gotowania wyparuje
    • Usmaż kurczaka na oliwie lub margarynie, aż będzie dobrze wysmażony (ok. 10 minut).
    • Wymieszaj kurczaka z ryżem, nektarynką i brokułem
    • Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

    Powrót do przepisów

    Roczne dzieci jedzą już sporo pokarmów i mogą już się przyłączyć do rodzinnych posiłków. Do przygotowywanego dla nich jedzenia można zacząć dodawać odrobinę soli, choć w celu poprawy smaku lepiej stosować zioła i przyprawy. Należy pamiętać, aby dać dziecku czas na przyzwyczajenie się do nowych smaków i nowej konsystencji posiłków.

    Kuskus z warzywami

    Składniki

    115 g kuskusu

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    ¼ cebuli, obranej i drobno posiekanej

    ½ czerwonej lub żółtej papryki, obranej i drobno posiekanej

    ¼ cukinii umytej i drobno pokrojonej

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    100 g mielonej wołowiny

    Suszone zioła

    Sposób przygotowania

    • Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
    • Rozgrzej olej lub margarynę na patelni
    • Usmaż mieloną wołowinę, aż się mocno zrumieni
    • Dodaj cebulę, paprykę, cukinię i pomidora
    • Dodaj suszone zioła do smaku
    • Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut)
    • Podaj porcję i zamroź lub schłódź resztę

    Powrót do przepisów

    Makaron z sosem pomidorowym i serem

    Składniki

    60 g makaronu penne rigate

    2 pomidory obrane, z usuniętymi pestkami, pokrojone lub 10–12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

    1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek lub margaryny roślinnej

    Bazylia

    Ok. 15 g startego sera

    Sposób przygotowania

    • Ugotuj makaron penne rigate zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
    • Rozgrzej olej lub margarynę na patelni lub w woku
    • Smaż pomidory na małym ogniu, aż uzyskają konsystencję papki
    • Dodaj bazylii do smaku
    • Odsącz makaron penne rigate i dodaj go do sosu pomidorowego
    • Dodaj starty ser

    Powrót do przepisów

    Smażony ryż

    Składniki

    60 g ryżu

    5 fasolek szparagowych

    2 marchewki

    2 różyczki kalafiora

    45 g piersi z kurczaka

    1–2 łyżeczki masła orzechowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania

    • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu
    • Umyj i drobno pokrój warzywa
    • Pokrój pierś z kurczaka w kostkę
    • Gotuj warzywa i kurczaka w niewielkiej ilości wody aż do miękkości (ok. 15 minut)
    • Odsącz i dodaj ryż
    • Dodaj masło orzechowe do smaku i dokładnie wymieszaj

    Powrót do przepisów

    Pamiętaj, że informacje zawarte w niniejszych artykułach mają jedynie charakter ogólnych porad i w żadnym razie nie powinny zastępować profesjonalnej porady medycznej. Jeśli Ty, Twoja rodzina lub Twoje dziecko cierpicie na schorzenia, macie symptomy o ostrym i długotrwałym przebiegu lub jeśli potrzebujecie konkretnej porady medycznej, skorzystajcie z pomocy lekarskiej. Firma Philips AVENT nie ponosi odpowiedzialności za jakiegokolwiek rodzaju szkody wynikające z korzystania z informacji zawartych na tej stronie.

    Podobne produkty

    Powiązane porady

    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

    Ząbkowanie: pierwsze ząbki dziecka

    Ząbkowanie: pierwsze ząbki dziecka

    Wskazówki dotyczące posiłków dla starszych dzieci

    Wskazówki dotyczące posiłków dla starszych dzieci

    Łatwe przepisy dla dzieci

    Łatwe przepisy dla dzieci