1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Produkty

    Philips AVENT - Easy recipes for kids
    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    Łatwe przepisy dla dzieci

    Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni i często chętniej sięgają po te dania, w których przygotowaniu uczestniczyli. Spróbuj jak najczęściej angażować swojego malucha w proces przygotowywania dań.

    Philips AVENT - Easy recipes for kids

    Dzieci-kucharze

    Możesz angażować swoje dziecko w wykonywanie prostych zadań, takich jak nakładanie jedzenia na talerze lub mieszanie sosu. Mieszanie składników lub ich liczenie i ważenie to wspaniały sposób na rozwijanie koordynacji fizycznej oraz umiejętności matematycznych. Poza tym, to także początek nauki gotowania.

    Gotując wspólnie z dzieckiem, możesz spędzić z nim wspaniały czas, o ile tylko nie będziesz go poganiać ani do niczego zmuszać. Jak można się spodziewać, gotowanie z dzieckiem prawie zawsze wiąże się z błędami i bałaganem — nie karć za nie swojego dziecka. Nieszczęśliwe wypadki zdarzają się każdemu. Największą korzyścią jest to, że Twoje dziecko rozwija w sobie pozytywny stosunek do jedzenia.

    Kilka ogólnych wskazówek pozwalających cieszyć się radosnym gotowaniem z dzieckiem:

    • Przechowuj noże i elektryczne urządzenia do ubijania piany w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
    • Dobieraj zadania tak, aby były możliwie proste i odpowiednie do wieku dziecka. Staraj się angażować swoje dziecko na jak największej liczbie etapów przygotowania posiłku.
    • Pozwalaj dziecku smakować przygotowywane danie.
    • Opisuj czynności, które wykonujesz.
    • Nie martw się o ewentualne błędy — jedzenie prawdopodobnie będzie nadal smakować dobrze.

    Pizza

    Sałatka makaronowa

    Biszkopciki

    Trifle w wersji mini

    Ryżowe buzie

    Jabłkowe uśmieszki

    Dip z serka wiejskiego z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczonymi czipsami

    Pieczone banany z czekoladą

    Konfitura z malin

    Pizza

    Pozostawienie dziecku wyboru składników na wierzch pizzy to świetna zabawa oraz sposób na zabawienie niewielkiej grupy maluchów. Uruchamiając swoją wyobraźnię, dzieci mogą tworzyć twarze lub proste obrazki. Jednakże, pizza nie stanowi kompletnego posiłku i powinna być podawana z dodatkowymi warzywami.

    2 spody do pizzy, do nabycia w większości supermarketów

    6 łyżek przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego

    1 łyżeczka suszonego oregano

    Różne rodzaje warzyw, każde na innym talerzu, np. papryka pokrojona w kostkę, cukinia, grzyby, pomidory pokrojone w plasterki, odsączona konserwowa kukurydza cukrowa

    45 g szynki lub gotowanego kurczaka, pokrojone na małe kawałki

    4 łyżki startego sera (mieszanka sera cheddar oraz parmezanu)

    6–8 cienkich plastrów sera mozzarella

    Osoba dorosła: przygotuj warzywa, krojąc je.

    Dziecko: rozsmaruj przecier lub sos pomidorowy na spodzie do pizzy. Posyp go oregano. Na wierzchu ułóż wybrane przez siebie warzywa i mięso. Posyp startym serem. Dodaj paski sera mozzarella.

    Osoba dorosła: włóż pizzę do piekarnika i piecz do momentu, gdy ser zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru.

    Podawaj z selerem lub ogórkiem pokrojonym w słupki lub z sałatką

    Wystarczy na 2–4 porcje

    Sałatka makaronowa

    Jeśli posiekasz, ugotujesz i zblanszujesz wszystkie niezbędne składniki, Twoje dziecko będzie mogło dodać je do siebie i wymieszać. Wykonując tę czynność, mów dziecku o różnych kolorach. Możesz zmienić tę potrawę w danie obiadowe, dodając nieco rozdrobnionego łososia lub pokrojonej szynki.

    330 g makaronu (świderki lub inny kształt)

    1 łyżka oleju

    170 g mieszanki warzywnej, zawierającej np. brokuł, seler, marchewkę, cukinię, ogórka, groszek cukrowy, czerwoną i zieloną paprykę, dymkę, fasolkę oraz pomidorki koktajlowe.

    Do dressingu:

    4 łyżki oliwy z oliwek

    Sok z 1 cytryny lub limonki

    1 łyżka octu balsamicznego

    1 łyżka posiekanej pietruszki

    1 łyżka posiekanej bazylii

    45 g startego parmezanu

    1 łyżka łagodnej musztardy

    Szczypta czarnego pieprzu

    Osoba dorosła: zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz makaron o wybranym kształcie. Zmniejsz gaz, nakryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 10–12 minut, aż zmięknie makaron. Odsącz go, przepłucz gorącą wodą i poczekaj, aż wystygnie. Przygotuj warzywa: pokrój marchew, seler, cukinię i ogórka w słupki oraz odetnij końcówki strączków groszku.

    Dziecko: rozłam brokuł na małe różyczki.

    Osoba dorosła: pokrój czerwoną i zieloną paprykę, dymkę oraz fasolę na cienkie plasterki. Aby zblanszować wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków i pomidorów, umieść je w garnku z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Odsącz je i pozostaw do wystygnięcia.

    Dziecko: włóż makaron do miski, a następnie wymieszaj ze blanszowanymi warzywami. Dodaj ogórka i pomidorki koktajlowe. Połącz i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu, a następnie polej nim sałatkę. Wymieszaj sałatkę z dressingiem.

    Czas przygotowania: 25 minut;

    wystarczy na 4–6 porcji

    Ciastka biszkoptowe

    Dla urozmaicenia możesz stopić niewielką tabliczkę czekolady i pozwolić dziecku maczać w niej jeden z końców biszkoptów. Poczekajcie, aż ciasteczka ostygną i podawajcie z owocami jako deser lub przekąskę.

    1 duże jajko

    3 płaskie łyżki drobnego cukru do wypieków

    4 płaskie łyżki zwykłej mąki

    1–2 łyżeczki cukru pudru

    Osoba dorosła: rozgrzej piekarnik do 200°C/ustawienia oznaczonego numerem 6. Delikatnie wysmaruj tłuszczem 2 blachy do pieczenia. Wraz z dzieckiem zbierz w jednym miejscu wszystkie składniki.

    Dziecko: rozbij jajko (z pomocą osoby dorosłej) do miski. Odmierz cukier i przesyp go do miski.

    Osoba dorosła i dziecko, razem: trzymajcie elektryczną ubijaczkę do jajek i ubijajcie jajko z cukrem, aby uzyskać kremową konsystencję. Czynność powinna trwać kilka minut i być może będzie musiała zostać zakończona już bez udziału dziecka.

    Dziecko: odmierz mąkę i przesiej ją po połowie przez sito do mieszanki. Wymieszaj za pomocą metalowej łyżki (będziesz musiała pokazać dziecku, jak mieszać, aby zatrzymać powietrze w cieście). Nakładaj ciasto łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Pamiętaj, żeby zostawić nieco miejsca wokół każdego ciasteczka, ponieważ ciasto wyrośnie.

    Osoba dorosła: włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka przez 7–10 minut, do czasu, gdy nabiorą złocistego koloru i staną się gąbczaste. Wyjmij blachę z piekarnika. Poczekaj kilka sekund, aż nieco ostygnie, a następnie, korzystając z długiego, szerokiego noża przenieś ciasteczka do wystygnięcia na kratkę.

    Dziecko: korzystając z małego sitka, posyp ciasteczka cukrem pudrem.

    Biszkopty są najlepsze, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

    Czas przygotowania: 10 minut

    Wystarczy na 10–12 biszkoptów

    Trifle w wersji mini

    Przygotowanie tego tradycyjnego puddingu może być dla Twojego dziecka niezłą zabawą. Użyj dowolnego, dostępnego o tej porze roku miękkiego owocu lub otwórz konserwę z owocami w zalewie.

    4 ciastka biszkoptowe lub 2 plastry rolady biszkoptowej

    2 łyżki soku pomarańczowego

    1 dojrzała brzoskwinia pokrojona w plastry

    Około 12 truskawek, opłukanych i odszypułkowanych

    150 ml gotowego lub samodzielnie sporządzonego budyniu jajecznego

    2 łyżeczki bitej śmietany — opcjonalnie

    Kolorowa posypka na wierzch — opcjonalnie

    Dziecko: ułóż w każdej z dwóch małych kokilek po 2 ciastka biszkoptowe lub po 1 plastrze rolady biszkoptowej. Skrop je łyżką soku pomarańczowego. Połóż na biszkopcie plastry brzoskwini i truskawki. Polej budyniem jajecznym. Połóż na wierzch bitą śmietanę i posyp kolorową posypką.

    Ryżowe buzie

    Zabawny obiad, który możesz w prosty sposób przygotować z dzieckiem. Użyj innych owoców i warzyw do stworzenia buzi.

    1 duży zwykły wafel ryżowy

    2 łyżki serka śmietankowego lub humusu

    3 rodzynki

    1 cienki plasterek jabłka — w kształcie ust

    Mała, drobno starta marchewka

    Osoba dorosła: rozkrój jabłko na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i odetnij cienki plaster jabłka. Zetrzyj marchewkę.

    Dziecko: rozsmaruj serek śmietankowy lub humus na waflu ryżowym i stwórz buzię, korzystając z rodzynek i plastra jabłka. Posyp górną część wafelka startą marchewką, tworząc włosy, lub dolną część wafelka poniżej ust, tworząc brodę.

    Podawaj z dodatkowymi plastrami jabłka lub z warzywami pokrojonymi w słupki.

    Czas przygotowania: 5–10 minut

    Wystarczy na 1 buzię

    Jabłkowe uśmieszki

    To zabawna przekąska, która doskonale nadaje się do przygotowania wraz z kilkorgiem dzieci..

    1 czerwone jabłko

    3–4 łyżki masła orzechowego

    Ryż preparowany

    Osoba dorosła: pokrój jabłko na plastry i osusz każdy z nich papierowym ręcznikiem (dzięki temu masło orzechowe będzie do nich lepiej przywierać). Rozsmaruj z jednej strony każdego plastra jabłka masło orzechowe. Złóż ze sobą 2 plastry i lekko je ściśnij, aby masło orzechowe zaczęło wypływać od strony skórki jabłka. Wsuń w masło orzechowe 4–5 płatków zbożowych, aby stworzyć zęby (czerwona skórka jabłka pełni rolę ust).

    Czas przygotowania: 10 minut

    Wystarczy na 5–6 uśmieszków

    Dip z serka wiejskiego z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczonymi czipsami

    1 opakowanie serka wiejskiego (250 g)

    2 posiekane dymki

    1/4 lub 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryki

    1/4 łyżeczki musztardy dijon

    1/2 łyżeczki suszonej mieszanki ziołowej

    Mieszanka warzyw (np. seler, marchew, różyczki brokułu — pocięte w słupki lub rozłamane na mniejsze części)

    Osoba dorosła: przygotuj wszystkie warzywa. Starsze dziecko może Ci pomóc, jeśli będziesz je miała w tym czasie na oku.

    Dziecko: włóż wszystkie składniki do miski, odmierz zioła i musztardę, a następnie wymieszaj wszystko razem.

    Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki

    Czas przygotowania: 10 minut

    Pieczone banany z czekoladą

    2 duże, nieobrane banany

    55 g czekolady deserowej lub mlecznej

    Osoba dorosła: odetnij końcówki bananów, nie obieraj jednak bananów. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C lub oznaczenia 4.

    Dziecko: ułóż banany na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia. Połam czekoladę na mniejsze kawałki.

    Osoba dorosła: rozetnij banana wzdłuż, rozcinając górną skórkę i środek, nie naruszając jednak dolnej skórki.

    Dziecko: włóż kawałki czekolady do szczeliny w bananie. Szczelnie owiń banany folią aluminiową.

    Osoba dorosła: włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz przez 25 minut.

    Poczekaj, aż banany wystygną, a następnie usuń folię. Skórka banana będzie czarna, ale znajdującą się w środku mieszankę banana i czekolady będzie można wybrać ze środka łyżką.

    Wystarczy na 2–4 porcje

    Konfitura z malin

    Dzieciaki uwielbiają samodzielnie zrywać owoce. Sporządzenie dżemu z zebranych przez nie owoców sprawi, że dzieci będą jeszcze bardziej dumne ze swojego dokonania. Dżem ze świeżych owoców zawiera dużą ilość flawanoidów i jest wolny od sztucznych aromatów oraz barwników.

    1 kg zebranych przez siebie malin

    1 kg cukru

    Dziecko: umyj owoce i rozłóż je do wysuszenia na arkuszach papierowych ręczników. Przełóż maliny do dużego rondla. Rozkrusz maliny, rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków.

    Dziecko: zważ cukier. Umyj 2 słoiki na dżem, wysusz je i wstaw je do piekarnika w celu ich rozgrzania oraz dokładnego wysuszenia.

    Osoba dorosła: zagotuj rozgniecione maliny na wolnym ogniu. Dodaj cukier i rozmieszaj drewnianą łyżką aż do jego rozpuszczenia. Gotuj przez kolejnych 5 minut. Za pomocą drewnianej łyżki nałóż kroplę lub dwie konfitury na spodeczek i pozwól dziecku obserwować, jak na jej powierzchni tworzy się skórka sprawiająca, że konfitura zachowuje swój kształt i nie rozpływa się po spodku. Jeśli skórka się nie tworzy, gotuj konfiturę przez kolejnych 5 minut i sprawdź ponownie. Gdy skórka zacznie się już tworzyć, oznacza to, że nadeszła pora na przelanie konfitury do rozgrzanych słoików. Poczekaj chwilę, aż słoiki nieco przestygną i załóż pokrywki lub osłonki, zanim konfitura zbytnio ostygnie. Jeśli zamierzasz przechowywać konfiturę przez dłuższy czas, upewnij się, że w słoiku pozostało mało pustej przestrzeni, co zmniejszy ryzyko wytworzenia się pleśni.

    Czas przygotowania: 20 minut

    Wystarczy na ok. 2 duże słoiki konfitury.

    Pamiętaj, że informacje zawarte w niniejszych artykułach mają jedynie charakter ogólnych porad i w żadnym razie nie powinny zastępować profesjonalnej porady medycznej. Jeśli Ty, Twoja rodzina lub Twoje dziecko cierpicie na schorzenia, macie symptomy o ostrym i długotrwałym przebiegu lub jeśli potrzebujecie konkretnej porady medycznej, skorzystajcie z pomocy lekarskiej. Firma Philips AVENT nie ponosi odpowiedzialności za jakiegokolwiek rodzaju szkody wynikające z korzystania z informacji zawartych na tej stronie.

    Podobne produkty

    Powiązane porady

    Sterylizacja artykułów do karmienia dzieci

    Sterylizacja artykułów do karmienia dzieci

    Wprowadzanie pokarmów stałych

    Wprowadzanie pokarmów stałych

    Dania dla dzieci zawierające większe kawałki składników

    Dania dla dzieci zawierające większe kawałki składników

    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta