Pielęgnacja dziecka i matki

Kluseczki z ciecierzycą

Kluseczki z ciecierzycą

Oferujemy porady dotyczące wprowadzania pokarmów stałych oraz przepisy i pomysły na pyszne i świeże posiłki. Pomagają one zapewnić dziecku zdrowy start.

Porcje Ilość: ok. 260ml (5 porcje po 50g), Czas gotowania Czas gotowania na parze: ok. 20 min.

Składniki

  • 1/2 łodygi selera naciowego (ok. 40 g)
  • 1 średni pomidor (ok. 130g)
  • 1/2 średniej marchewki (ok. 40 g)
  • Ugotowana ciecierzyca: 40 g
  • Dobrze ugotowane kluseczki: 50 g na porcję
  • Purée z dobrze ugotowanej wołowiny: 50 g na porcję

Instrukcje

    1
  • Umyj warzywa. Obierz i umyj marchewkę. Przekrój pomidor na pół i usuń nasiona. Pokrój warzywa w kostkę o wymiarach ok. 1 cm.
  • 2
  • Zdejmij pokrywkę z dzbanka i umieść w nim wszystkie składniki. Załóż i zablokuj pokrywkę we właściwej pozycji.
  • 3
  • Zdejmij pokrywkę z pojemnika na wodę i wlej do niego wodę do poziomu „20 min”.
  • 4
  • Załóż i zablokuj pokrywkę we właściwej pozycji. Dociśnij dzbanek, by zablokować go w pozycji gotowania na parze.
  • 5
  • Ustaw czas gotowania na parze na 20 minut. Urządzenie wyłączy się automatycznie po 20 minutach.
  • 6
  • Ustaw przycisk gotowania na parze z powrotem w pozycji „OFF”.
  • 7
  • Obróć dzbanek i dodaj ugotowaną ciecierzycę (ugotuj ją osobno).
  • 8
  • Umieść dzbanek na jednostce głównej, a następnie obróć go w prawo i zablokuj w pozycji miksowania.
  • 9
  • Miksuj 3–5 razy po 15 sekund aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 10
  • Przełóż do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Podaj 1 porcję z około 50 g ugotowanych kluseczek i 50 g purée z wołowiny.
  • Wskazówka: Przechowywanie: można mrozić
Step 1

Step 1

Step 2

Step 2

Step 3

Step 3

Step 4

Step 4

Step 5

Step 5

Step 6

Step 6

Step 7

Step 7

Step 8

Step 8

Step 9

Step 9

Step 10

Step 10

Kluseczki z ciecierzycą