Oferujemy porady dotyczące wprowadzania pokarmów stałych oraz przepisy i pomysły na pyszne i świeże posiłki. Pomagają one zapewnić dziecku zdrowy start.
Porcje Ilość: ok. 260ml (4 porcje po 60g), Czas gotowania Czas gotowania na parze: ok. 15 min.
Składniki
- 1/2 pora (ok. 20 g)
- 1/4 małej cukinii (ok. 40 g)
- 1/2 średniej czerwonej papryki (ok. 40 g)
- 1 średni pomidor (ok. 140 g)
- Dobrze ugotowany ryż: 140 g na porcję
Instrukcje
1 - Umyj warzywa. Pokrój pomidor w plasterki. Przekrój paprykę na pół. Usuń nasiona. Pokrój warzywa w kostkę o wymiarach ok. 1 cm.
2 - Zdejmij pokrywkę z dzbanka i umieść w nim wszystkie składniki. Załóż i zablokuj pokrywkę we właściwej pozycji.
3 - Zdejmij pokrywkę z pojemnika na wodę i wlej do niego wodę do poziomu „10/15 min”.
4 - Załóż i zablokuj pokrywkę we właściwej pozycji. Dociśnij dzbanek, by zablokować go w pozycji gotowania na parze.
5 - Ustaw czas gotowania na parze na 15 minut. Urządzenie wyłączy się automatycznie po 15 minutach.
6 - Ustaw przycisk gotowania na parze z powrotem w pozycji „OFF”.
7 - Obróć dzbanek.
8 - Umieść go na jednostce głównej, a następnie obróć w prawo i zablokuj w pozycji miksowania.
9 - Miksuj 2–3 razy po 15 sekund aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jedzenie dla starszych dzieci nie powinno być zmielone na papkę. Większe kawałki jedzenia zachęcają do jego przeżuwania.
10 - Przełóż do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Podaj 1 porcję z około 140 g gotowanego ryżu.
- Wskazówka: Wysoka zawartość witaminy C. Witamina C pomaga organizmowi produkować kolagen związany z normalną prawidłową funkcją naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry, zębów i dziąseł. Podawaj z purée mięsnym lub rybnym. Podawaj sos z ugotowanym makaronem, ryżem lub innymi produktami spożywczymi. Przechowywanie: można mrozić.
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10